Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η πρωτοβουλία αυτή για τα «κόκκινα» δάνεια είναι παρόμοια με το επιτυχές πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και εξαρτάται από το αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αποφανθούν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει για το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Μείωση κόκκινων δανείων ως 20 δισ. ευρώ
Τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν νέα δάνεια, σημειώνει το δημοσίευμα. Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως asset protection scheme (πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού), θα μπορούσε να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά έως και 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε «όχημα ειδικού σκοπού» που θα εκδίδει ομόλογα. Η Κομισιόν είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για ένα πρόγραμμα εγγυήσεων, δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόκειται για πρόταση που έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει προτεραιότητα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προτού αναλάβει η νέα Κομισιόν, τον Νοέμβριο, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Bloomberg.