Αισθητή έκαναν την παρουσία τους τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ξεκινώντας το "χτένισμα" των εκκρεμοτήτων, που, όπως λένε πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, δεν είναι και λίγες.
Πέρα από τα δημοσιονομικά, που για προφανείς λόγους συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα “κόκκινα” δάνεια θα αποτελέσουν ένα από τα δύσκολα σημεία της αξιολόγησης, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση τους, έχουν πολλές παρατηρήσεις στις σημειώσεις τους.
Συγκεκριμένα, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους “έξω” είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί “έχουν μείνει πίσω”, όπως παρατηρούν πηγές, καθώς αν και δεν υπάρχει στοχοθεσία, η πολύμηνη προετοιμασία για τη ρύθμιση της α’ κατοικίας “τρέναρε” τις διαδικασίες των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ήδη, οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να “σπρώξουν” τη ρύθμιση, που ακόμα δεν έχει βρει το ρυθμό της- περίπου 20.000 δανειολήπτες βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και μόλις 40 έχουν υποβάλει αιτήσεις- ετοιμάζονται να στείλουν... ραβασάκια σε χιλιάδες οφειλέτες τους, που δεν έχουν δείξει διάθεση να “τρέξουν”, ωστόσο οι ξένοι τεχνοκράτες θα ζητήσουν συντονισμένες και πιο εντατικές ενέργειες. Ειδικά όσον αφορά στη ρύθμιση για την α’ κατοικία, που θεωρητικά μπορεί να καλύψει περίπου 150.000 δανειολήπτες, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα ζητήσουν αναλυτική πληροφόρηση για τους χαμηλούς ρυθμούς, πριν αποφανθούν για το αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.
Ως το τέλος του έτους έχουν ήδη προγραμματιστεί περίπου 6.500 πλειστηριασμοί, ωστόσο βαίνοντας προς τη λήξη της ρύθμισης, είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός να ανέβει.