Περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς κατασχέσεων λόγω οφειλών στην εφορία, ενώ άλλοι 650 χιλιάδες κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτοί είναι επί της ουσίας όσοι «φωτογραφίζονται» από την τροπολογία για την αύξηση του ακατάσχετου και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αλλαγή του ισχύοντος μνημονιακού ορίου των 1.250 ευρώ.
Ο τίτλος της σχετικής τροπολογίας, που ενσωματώθηκε στο νόμο για τις 120 δόσεις, είναι κάτι παραπάνω από σαφής: «Προοδευτική αποδέσμευση κατασχεθέντος λογαριασμού».
Πρόκειται για την παρέμβαση, που είχαν προαναγγείλει εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών με την ΑΑΔΕ, αλλά «σκόνταφτε» στις τεχνικές δυσκολίες λόγω της ενεργούς εμπλοκής των τραπεζών. Αυτές οι τεχνικές δυσκολίες θα δοκιμαστούν, άλλωστε, στην πράξη, όταν εκδοθεί η αναγκαία εφαρμοστική Απόφαση, μέσα σε περίπου ένα μήνα.
Εξαιρούνται όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις Εξωδικαστικού
Ποιος είναι ο βασικός κανόνας για να μπορέσει κάποιος να αποδεσμεύει σταδιακά μέρος του κατασχεθέντος λογαριασμού του; Να είναι ή να μπει σε ρύθμιση και να πληρώνει τις δόσεις.
Ποιο είναι το πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε ήδη από παράγοντες της αγοράς; Εξαιρούνται όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού και στις διευκολύνσεις του Πτωχευτικού και του παλιού νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, επιβάλλεται η θέσπιση ενός ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμού, μέχρι του ποσού που θα καλύπτει ολοσχερώς τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές, μισθούς).
Κανένα όφελος για μικρές δόσεις και μικρά χρέη
Ποια είναι η δεύτερη παρατήρηση- επισήμανση; Από τους συντελεστές 3 ως 4,5, που προβλέπει η σχετική τροπολογία, είναι προφανές ότι δεν θα έχουν το παραμικρό όφελος όσοι εξυπηρετούν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις ή/και τα χρέη αυτά είναι μικρά.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος πληρώνει κάθε μήνα 100 ευρώ, με το συντελεστή 3 (3 Χ100), φτάνει στα 300 ευρώ, που υπολείπονται του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ, άρα δεν θα έχει όφελος. Προσοχή! Αυτά τα 300 ευρώ, που προκύπτουν από τον αλγόριθμο αποδέσμευσης, δεν προστίθενται στα 1.250 ευρώ.
Αντιθέτως, αν κάποιος πληρώνει δόσεις 500 ευρώ το μήνα, με το «καλημέρα» θα ανεβάσει το ακατάσχετο στα 1.500 ευρώ (3Χ500 = 1.500 ευρώ).
Προς τι αυτή η στόχευση; Κατ’ αρχάς, για να μην γίνει by pass στο όριο των 1.250 ευρώ και ατονήσει ο «μπαμπούλας» των κατασχέσεων. Επιπλέον, δίνεται ισχυρό κίνητρο σε κάποιον που έχει δεσμευμένο λογαριασμό και υπαχθεί π.χ. στις 120 δόσεις, να επιλέξει όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει το λογαριασμό του.
Διαφορετική αντιμετώπιση για τις ρυθμίσεις 12, 100 και 120 δόσεων
Σε κάθε περίπτωση, πριν υποβάλει κανείς αίτηση υπαγωγής σε αυτό το ευνοϊκό καθεστώς, θα πρέπει να έχει πληρώσει τουλάχιστον 2 δόσεις της ρύθμισης του, ενώ θα γίνεται έλεγχος κάθε μήνα. Το άλλο «μυστικό» είναι ότι ο συντελεστής 3 θα ανεβαίνει σταδιακά στο 4,5, αλλά η κλιμάκωση αυτή δεν θα εξαρτάται μόνο από το χρόνο εξυπηρέτησης της ρύθμισης, αλλά κι από το είδος της ρύθμισης.
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το κείμενο, θα διαπιστώσει ότι διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν όσοι μπουν στις 120 δόσεις, απ’ όσους βρίσκονται π.χ. στις 100 δόσεις ή στην πάγια των 12 δόσεων. Υπάρχει κι ένα ακόμα «μυστικό». Όσοι χάσουν τη ρύθμιση τους, χάνουν δια παντός και το δικαίωμα να «χτίσουν» υψηλότερο ακατάσχετο.
Και μια υπενθύμιση: όσοι έχουν δεσμευμένο λογαριασμό, δεν μπορούν να τον αποδεσμεύσουν μπαίνοντας απλώς στις 120 δόσεις, καθώς όπως ορίζεται ρητώς, η κατάσχεση παραμένει σε ισχύ και το ποσό που αντλείται από την εφορία συνυπολογίζεται στην καταβλητέα δόση.