Πέρα από τις αποφάσεις, που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών για τους μικρομεσαίους και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, όσοι προτίθενται να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για να «ξεφορτωθούν» τα χρέη τους, θα πρέπει να έχουν κατά νου δύο διατάξεις, που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Αρθρο 104, στοιχείο γ: «αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι αν σε κάποιο φορολογούμενο έχει γίνει κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού για χρέη στην εφορία, αυτή η κατάσχεση παραμένει ακόμα και μετά από την υπαγωγή στις 120 δόσεις, αλλά τα ποσά από την κατάσχεση συνυπολογίζονται στο ποσό της δόσης.
Αρθρο 105: «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε α) να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη».
Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, αλλά μπορεί να εγγράψει υποθήκη.