Οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο για το «Σχέδιο B» της Κύπρου που προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να αποφύγει το φόρο στις καταθέσεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης για περίπου μία ώρα στην καγκελαρία συζητώντας, μεταξύ άλλων, το θέμα της Κύπρου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, η καγκελάριος Μέρκελ είχε επιφυλάξεις για το «επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης» και κυρίως για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε αυτό τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η καγκελάριος είχε ήδη απορρίψει σχετική πρόταση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «είναι η πιο σκληρή μορφή απαλλοτρίωσης».
Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων και φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας θα αξιολογηθούν με βασικό κριτήριο το αν συμβάλλουν στη «βιωσιμότητα του χρέους», κάτι που φαίνεται να αμφισβητούν πολιτικοί από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τους σοσιαλδημοκράτες.
Ο εκπρόσωπος της CSU για θέματα προϋπολογισμού, Χανς Μίχελμπαχ, εκτιμά ότι το «Σχέδιο Β» αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα και προφανώς θα οδηγούσε σε διόγκωση του κυπριακού χρέους, έτσι ώστε να μην είναι βιώσιμο.
Εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε ότι «η πρώτη εντύπωση από το νέο σχέδιο είναι πως εξασφαλίζει τη ρευστότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι και μακροπρόθεσμα».
Αλλά και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κόμμα της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενχκνεχτ, εκφράζει αντιρρήσεις, λέγοντας ότι τα μέχρι στιγμής σχέδια διάσωσης δεν είναι παρά μία υπαγόρευση περικοπών χωρίς καμία κοινωνική πρόνοια και υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι «ελεγχόμενη συρρίκνωση και μερική εκκαθάριση του τραπεζικού τομέα».
Αντιθέτως, ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη εκτίμηση για το «Σχέδιο B» από τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Phönix ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι «αν το νέο σχέδιο συμβάλλει στον δικαιότερο καταμερισμό των βαρών, θα μπορούσε να είναι η λύση (που αναζητούμε)» και ότι είναι «αισιόδοξος ότι θα πετύχει».
Κατά την άποψη του κ. Σουλτς η κρίση στην Κύπρο αποτελεί πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Το ευρώ είναι ισχυρό. Ανίσχυρη είναι όμως η διαχείριση της κρίσης στο εσωτερικό της Eυρωζώνης» υποστηρίζει ο κ. Σουλτς και επικρίνει τους χειρισμούς του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή: «Δεν είναι δυνατόν να σβήνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εν μία νυκτί την εγγύηση καταθέσεων, παραβλέποντας το πλήγμα που επιφέρουν στην εμπιστοσύνη των καταθετών» λέει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.