Το πλέον φτηνό «γκουρμέ» για την Καθαρά Δευτέρα έχει όνομα: ψιλή γαρίδα. Και τι μπορεί να κάνει κάποιος με την εξαίσια ελληνική, ψιλή γαρίδα στα Κούλουμα; Μια λαχταριστή γαριδομακαρονάδα.
Οσοι έχουν... κουραστεί με το χταποδάκι και το κοφτό μακαρονάκι, έχουν μια πρώτης τάξεως εναλλακτική.
Μια συνταγή πολύ εύκολη που είναι πιο ελαφριά για το στομάχι αλλά και το... πορτοφόλι.
Οι περισσότεροι αποφεύγουν τις γαρίδες θεωρώντας ότι ο προϋπολογισμός για την Καθαρά Δευτέρα θα εκτοξευτεί στα ύψη.
Πιθανότατα, δεν έχουν ακόμη «γνωρίσει» την ελληνική ψιλή γαρίδα.
Πρόκειται για μια μικρή γαρίδα -ναι, αυτές που τρως ολόκληρες, με το κεφαλάκι- η οποία στη Βαρβάκειο και στις κατά τόπους αγορές κοστολογείται στα 3 έως 5 ευρώ το κιλό.
Αυτό σημαίνει ότι με 5-8 ευρώ φεύγεις από τον πάγκο χαμογελαστός, έχοντας στα χέρια -κυριολεκτικά- μια κανονική σακούλα φρέσκιες γαρίδες.
Τι υλικά χρειάζονται για τη συνταγή
Για 6 άτομα χρειάζονται τα εξής υλικά:
- 1,5 πακέτο λαζανάκι ή λιγκουίνι
- 1,5 – 2 κιλά ψιλή γαρίδα (*μπαίνουν και μεγάλες αν το «σηκώνει» η τσέπη)
- 5 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
- Ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου (3 με 5, ανάλογα με τα... κέφια)
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- Μισό κουταλάκι ζάχαρη
- Δυο σφηνάκια ούζο
- Μαϊντανός φρέσκος (για το σερβίρισμα)
- Αλάτι
- Πιπέρι (μαύρο ή λίγο καγιέν)
Η εκτέλεση στο... «πι και φι»
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (τύπου γουόκ εξυπηρετούν επίσης) βάζουμε το μισό λάδι και μόλις κάψει σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα (δεν πρέπει να μαυρίσει)
- Ρίχνουμε το ούζο, τη ντομάτα (κρατάμε λίγη ποσότητα εκτός), αλάτι και πιπέρι και μόλις «αρπάξουν» χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σκεπάζουμε
- Αφήνουμε ένα τέταρτο να περάσει και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και το υπόλοιπο λάδι. Η σάλτσα πρέπει να τις σκεπάσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε τη ντομάτα που μας έχει μείνει. Αφήνουμε για δέκα λεπτά.
- Ταυτόχρονα, σε άλλο σκεύος βράζουμε τα ζυμαρικά, με προσοχή να μη λασπώσουν. Για έξτρα γεύση (αλλά και θερμίδες) προσθέτουμε, αφού τα στραγγίξουμε, φρέσκο βούτυρο.
- Αμέσως μετά, ενώνουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό είτε εκείνη τη στιγμή, είτε ξεχωριστά σε κάθε πιάτο.
- Αν δεν σας αρκεί ο... υδατάνθρακας, μπορείτε να ετοιμάσετε και τις «εξπρές» σπιτικές λαγάνες