Μόλις δυο εικοσιτετράωρα απομένουν για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην πόλη της Ξάνθης, την κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, που ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Κυριακής, πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Με απόφαση των κατά τόπους δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης παραμένουν σήμερα κλειστά στην πόλη, τηρώντας έτσι απαρέγκλιτα μια μακρά παράδοση, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την παρέλαση της Κυριακής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή όχι μόνο της Θράκης αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.
Περισσότεροι από 10.000 καρναβαλιστές σε συνολικά 32 πληρώματα θα συμμετάσχουν στην παρέλαση της Κυριακής που θα περάσει από τους κεντρικότερους δρόμους της Ξάνθης και θα καταλήξει στο γήπεδο, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι για όλα τα πληρώματα.
Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι ο έρωτας, γι’ αυτό και οι στολές των περισσότερων πληρωμάτων είναι εμπνευσμένες από τον μικρό θεό της αρχαιότητας.
Τις δυο επόμενες μέρες και μέχρι την Κυριακή η σκηνή της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης ετοιμάζεται να υποδεχθεί πολλούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα ξυπνήσει από τη λήθη των 11 μηνών και θα εισέλθει πανηγυρικά με τη συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε.
Αν και ήδη 54 ετών, θα ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα του φετινού θέματος θα δηλώσει ερωτευμένος περισσότερο από ποτέ. Πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές, απλωμένος σ’ έναν πολύχρωμο καμβά, θα ξεχυθεί μέσα σε ένα ποτάμι χαράς και κεφιού μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Έχει να επιδείξει ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δέκα ημερών των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν δημοφιλείς καλλιτέχνες για συναυλίες. Κορυφαίες στιγμές η παρέλαση των πολιτιστικών συλλόγων, η παιδική παρέλαση των σχολείων και φυσικά η κεντρική παρέλαση την Κυριακή 10 Μαρτίου και το κάψιμο του Τζάρου.
Το έθιμο με το κάψιμο του Τζάρου αναβιώνει κάθε χρόνο στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου μετά το τέλος της καρναβαλικής παρέλασης. Είναι ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη του καρναβαλιού και των ετήσιων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.
Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.
εικόνες: Eurokinissi, IntimeNews