Το έθιμο του Καλόγερου (ΚαλογεροΔευτέρα ή Καλογέρικα) αναβιώνει και φέτος στο Καλαμπάκι της Δράμας.
Τη διοργάνωση έχει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής και κάθε χρόνο πραγματοποιείται τη Δευτέρα της μικρής Αποκριάς, μία εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται για αποκριάτικο δρώμενο, κατά την τέλεση του οποίου οι κάτοικοι επιζητούσαν την ευγονία της γης, καθώς η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία.
Φέτος, το έθιμο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με παρέλαση των καρναβαλιστών.
Σύμφωνα με το έθιμο, στο Καλαμπάκι συγκεντρώνονταν ανύπαντρα παλικάρια και διάλεγαν μεταξύ τους τον «καλόγερο».
Τον έντυναν με δέρματα ζώων και κουδούνια προβάτων στη μέση, ενώ έβαφε το πρόσωπο με στάχτη. Οι συνοδοί του ήταν ντυμένοι με τα ποτούρια, θρακιώτικη ενδυμασία και στην παρέα υπήρχε πάντα ένας μεταμφιεσμένος σε τσιγγάνα.
Η συντροφιά, δημιουργώντας θόρυβο, περιφέρονταν σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία γκάιντας και απειλούσε τους νοικοκύρηδες πως θα προξενήσουν ζημιές στις αυλές, ζητώντας «μπαξίσι».
Το απόγευμα κατέληγαν στην πλατεία όπου συγκεντρωνόταν οι κάτοικοι για το έθιμο της σποράς. Η παρέα του καλόγερου επέλεγε έναν κάτοικο και τον έχριζε «βασιλιά». Ύστερα από εικονικό όργωμα, ο «βασιλιάς» έπαιρνε έναν τενεκέ με σιτάρι και καλαμπόκι που είχε αναμειχθεί με στάχτη κι έσπερνε το υποτιθέμενο οργωμένο χωράφι, πετώντας και στους παρευρισκόμενους.
Μια γεύση από το αποκριάτικο έθιμο της Δράμας