Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης μαγνητίζει τους ρομαντικούς όλου του κόσμου και το νησί εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο γαμήλιο προορισμό. Εκατοντάδες ζευγάρια επιλέγουν κάθε χρόνο να παντρευτούν με φόντο το ειδυλλιακό σκηνικό της Καλντέρας χωρίς να λείπουν όμως και οι εξωφρενικές απαιτήσεις των μελλόνυμφων.
Όπως εξηγούν στο iefimerida.gr οι υπεύθυνοι του Δήμου έχουν δεχθεί αιτήματα για γάμους ακόμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. « Ήρθε ζευγάρι και μας ζήτησε να παντρευτεί στο βυθό, μέσα σε υποβρύχιο.
Άλλοι μας ζήτησαν να γίνει ο γάμος σε ελικόπτερο από αυτά που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και κάνουν τουριστικές πτήσεις πάνω από το νησί και άλλοι πάνω στο ηφαίστειο», λένε οι άνθρωποι του Δήμου.
Μάλιστα πρόσθεσαν άλλη μια ιστορία γαμήλιας τρέλας: « Μια μέρα εμφανίστηκε ένα ζευγάρι με τα διαβατήρια στα χέρια. Μας είπαν ότι ερωτεύτηκαν στο κρουαζιερόπλοιο που τους έφερνε στη Σαντορίνη και ότι θέλουν να παντρευτούν αμέσως. Τους είπαμε ότι εδώ δεν είναι Λας Βέγκας και ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!».
Από τη Βρετανία το 60% των ζευγαριών
Το καλοκαίρι που πέρασε έγιναν στο νησί περίπου χίλιοι επίσημοι γάμοι. «Μιλάμε για χίλιους γάμους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα ζευγάρια δηλαδή που ήρθαν στο Δήμο και έλαβαν σχετική άδεια γιατί έχουμε και τους «μαϊμού» γάμους οι οποίοι γίνονται μόνο για τη φωτογράφηση» εξηγεί στο iefimerida ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην πλειοψηφία τους τα ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν στη Σαντορίνη με πολιτικό γάμο είναι από τη Βρετανία. «Σε ένα ποσοστό περίπου 60% είναι Άγγλοι και το υπόλοιπο 40% προέρχεται από όλον τον κόσμο, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ευρώπη» επισημαίνουν οι άνθρωποι του Δήμου. «Σκούρα» τα βρίσκουν πάντως οι Λιβανέζοι καθώς η πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα δεν δίνει εύκολα άδειες γάμου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πολλά ζευγάρια που ήθελαν να παντρευτούν στη Σαντορίνη καταλήγουν στην Κύπρο όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο εύκολες. Όσο για τους Κινέζους που κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι τα στενά της Καλντέρας με γαμήλια περιβολή , σχεδόν ποτέ δεν παντρεύονται με το γράμμα του Ελληνικού νόμου.
«Οι Κινέζοι που βλέπετε στις φωτογραφίες έρχονται κυρίως για ανανέωση όρκων μόνο και μόνο για τη φωτογράφηση και άλλοι παντρεύονται με δικές τους διαδικασίες χωρίς να ζητήσουν άδεια από εμάς. Πολύ δύσκολα κάποιο ζευγάρι από την Κίνα ή την Ιαπωνία θα έρθει στο Δήμο να ακολουθήσει την επίσημη οδό » εξηγούν οι αρμόδιοι .
2,5 εκ τουρίστες σε ένα καλοκαίρι
Ο απολογισμός της φετινής τουριστικής σεζόν στο νησί , έγινε σε εκδήλωση με τίτλο «Η Σαντορίνη στην Αθήνα» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης . Όπως είπε ο κ. Ζώρζος στο αεροδρόμιο Θήρας έφτασαν αυτό το καλοκαίρι πάνω από 1 εκ τουρίστες . Άλλοι 700.621 επισκέπτες ταξίδεψαν στο νησί με τα πλοία της γραμμής και 740.000 με κρουαζιερόπλοια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο γαμήλιος τουρισμός εξακολουθεί να είναι σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της Σαντορίνης και τα περισσότερα ζευγάρια απευθύνονται σε εταιρίες οργάνωσης εκδηλώσεων που ζητούν για λογαριασμό τους το απαραίτητα έγγραφα από το Δήμο ώστε να αποφεύγονται ουρές και ταλαιπωρία.