Πολλοί αύριο, Τσικνοπέμπτη, θα θελήσουν να βγουν έξω για φαγητό, άλλοι να μείνουν σπίτι και να παραγγείλουν απέξω και πολλοί άλλοι να ψήσουν στο σπίτι τους!
Για όσους ετοιμάζονται να ανάψουν φωτιά και να ψήσουν κρεατικά στα κάρβουνα, κοινώς να κάνουν barbeque, γνώστες και μη, και οι οποίοι αναζητούν μυστικά για τέλειο καλοψημένο κρέας, ο Αντονι Μπουρντέν έχει, όπως πάντα, κάποιες καλές συμβουλές να δώσει.
Τα μυστικά του καλού barbeque κατά τον Αντονι Μπουρντέν:
- Μέτρια φωτιά
Μπορεί οι μεγάλες φλόγες να σας εντυπωσιάζουν, αλλά για ένα άψογο barbeque απαιτείται μέτρια φωτιά.
Αφήστε τα ξύλα να καούν και μόλις κατεβάσουν κάρβουνα απομακρύνετε τα ξύλα για να βάλετε το κρέας.
Αν βάλετε το κρέας στις φλόγες θα καεί. Αν όμως το βάλετε στα κάρβουνα θα καραμελώσει εξωτερικά και θα μείνει ζουμερό εσωτερικά.
- Κρέας σε θερμοκρασία δωματίου
Πριν βάλετε το κρέας στη σχάρα βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον για μισή ώρα έξω, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην αλατίζετε από πριν
Μην αλατίζετε το κρέας εκ των προτέρων. Αν το αλατίσετε πριν, θα χάσει πολλά από τα υγρά του.
- Μαρινάρετε το κρέας
Για να δώσετε μια νόστιμη, λεπτή γεύση στο κρέας, μαρινάρετέ το. Φτιάξτε μια εύκολη μαρινάδα με λάδι, φρέσκο θυμάρι, θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδο.
- Λάδι στη σχάρα
Σημαντικό μυστικό, περάστε με αρκετό λάδι τη σχάρα, για να μην σας κολλήσει το κρέας.
- Προθερμάνετε τη σχάρα
Μπορεί τα κάρβουνα να μην πρέπει να καίνε, όπως προαναφέραμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη σχάρα. Η σχάρα θα πρέπει να είναι καυτή.
- Μην ακουμπάτε το κρέας
Είναι ένα λάθος που το κάνουν όλοι, γιατί απλά είναι η εύκολη λύση. Το γυρίζετε με το πιρούνι. Ομως αν θέλετε ένα ζουμερό φιλέτο, ή μια ζουμερή μπριζόλα ή οτιδήποτε άλλο, μην τρυπάτε το κρέας. Αν θέλετε να του αλλάξετε πλευρά πιάστε το με μια λαβίδα, ποτέ με το πιρούνι.
Επίσης, ποτέ μην πιέζετε με τη σπάτουλα το κρέας προς τα κάτω, για να επιταχύνετε το ψήσιμο.
Και φυσικά σε καμία περίπτωση ΜΗΝ κόβετε το κρέας ενώ ακόμη ψήνεται.
- Αγγίξτε το για να καταλάβετε αν έχει γίνει
Ούτε να το κόψετε, ούτε να το τρυπήσετε. Αρκεί μόνο να ακουμπήσετε το κρέας με τα δάχτυλά σας για να καταλάβετε ότι έχει γίνει. 'Η όχι.
Ελαφρά ψημένο:Μια ελαφρά ψημένη μπριζόλα είναι τόσο μαλακή όταν την ακουμπάτε, όσο το δέρμα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, όταν έχετε το χέρι σας χαλαρό.
Μέτριο: Σφίξτε το χέρι σας σε γροθιά. Ακουμπήστε τώρα το δέρμα μεταξύ δείκτη και αντίχειρα. Ετσι πρέπει να είναι και η υφή της μέτριας ψημένης μπριζόλας.
- Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί, μετά το ψήσιμο
Αφού βγάλετε το κρέας από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα πιάτο, ή όποια άλλη επιφάνεια προτιμάτε και αφήστε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον για τα 5 με 7 επόμενα λεπτά. Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύεται και αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά. Και εφόσον δεν το ακουμπάτε, οι χυμοί του θα διανεμηθούν σωστά και έτσι μετά από λίγο θα φάτε την πιο ζουμερή μπριζόλα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν πρέπει να κόψετε την μπριζόλα, το πρώτο επτάλεπτο που την κατεβάσετε από τη φωτιά. Αντισταθείτε στον πειρασμό, περιμένετε λίγο παραπάνω και θα δείτε πόσο πιο ζουμερό και νόστιμο θα είναι το κρέας. «Ολη η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή μπριζόλα και σε μια κακοψημένη μπριζόλα βρίσκεται σε αυτά τα 7 λεπτά που την αφήνετε να μην... κάνει τίποτα. Μην την τυλίξετε, μην την σκεπάσετε, μην την ακουμπάτε, με την μετακινείτε, μην την κοιτάτε καν. Απλά αφήστε την να... ξεκουραστεί και αυτό θα σας ανταμείψει».
- Κόψτε σωστά την μπριζόλα
Πάρτε ένα μεγάλο μαχαίρι, και κόψτε την μπριζόλα σας σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνετε. Δείτε τη φορά των ινών του κρέατος και κόψτε προς την αντίθετη.
Φωτογραφίες: Shutterstock