Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Οι ρίζες του εθίμου αυτού χάνονται όμως στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε πότε αρχικά ξεκίνησε. Εικάζεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, πριν ταυτιστεί με την χριστιανική παράδοση. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Δεν είναι πάντως μόνο ελληνική γιορτή, αλλά απαντάται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Γερμανία ή στην Αμερική.
Αυτή την Πέμπτη λοιπόν οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά και οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν μυρωδιές από λαχταριστά παϊδάκια. Αν αποφασίσετε να βγείτε, πρέπει να κλείσετε τραπέζι μέρες πριν, αλλιώς σας βλέπω να στέκεστε σε τεράστιες ουρές. Ακόμα όμως κι αν έχετε εξασφαλίσει την κράτησή σας, φροντίστε να πάτε νωρίς στο μαγαζί που θα επιλέξετε, προκειμένου να αποφύγετε την κοσμοσυρροή.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο BOVARY.GR πατώντας ΕΔΩ.