«Και ο Άγιος φοβέρα θέλει», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό στα νησιά των Κυκλάδων, όπως προκύπτει από τα έσοδα ΦΠΑ που εισέπραξαν οι τοπικές εφορίες τον Ιούλιο.
Παρά τα συχνά και προκλητικά κρούσματα φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς, τα στοιχεία που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι η πυκνή παρουσία ελεγκτικών κλιμακίων ταρακούνησε τους περισσότερους επιτηδευματίες, που... συμμαζεύτηκαν. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η απόλυτη ανατροπή σε σχέση με τον Ιούνιο, όπου στις Κυκλάδες η υστέρηση του ΦΠΑ έφτασε στο 50% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους στόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα κι εκεί που η φοροδιαφυγή έφτασε στην αρχή του καλοκαιριού σε δυσθεώρητα ύψη, τον Ιούλιο η εικόνα αναστράφηκε. Το παράδειγμα της Σαντορίνης είναι ίσως το πιο κραυγαλέο, καθώς ενώ τον Ιούνιο υπήρξε υστέρηση 58% από το στόχο, τον Ιούλιο τα έσοδα από ΦΠΑ υπερέβησαν το στόχο κατά 82,8%! Παρά ταύτα, δεν έγιναν ξαφνικά όλοι... άγιοι. Είναι ενδεικτικό ότι μετά από έλεγχο στην καντίνα του τοπικού οινικού Συνεταιρισμού, διαπιστώθηκε ότι οι αποδείξεις είναι... άγνωστη λέξη κι έτσι ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του 48ωρου “λουκέτου”.
Ακόμα και στην αμαρτωλή- φορολογικά- Μύκονο, που είχε το ρεκόρ υστέρησης τον Ιούνιο με 60%, τον Ιούλιο η πίεση των ελεγκτών έφερε αποτέλεσμα και τα έσοδα του ΦΠΑ ξεπέρασαν το στόχο κατά 45,6%. Στη Σύρο η υπέρβαση έναντι του στόχου έφτασε στο 37%, στην Πάρο το 35%, στη Νάξο το 5,5%. Στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά κύριο λόγο η εικόνα συμμόρφωσης διατηρήθηκε, ενώ σημαντική ήταν η “ένεση” στο ΦΠΑ από άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος (+ 36%), η Κέρκυρα (+ 25%), η Μυτιλήνη (+ 13%). Μικτή ήταν η εικόνα από την Κρήτη, καθώς ενώ το Ηράκλειο (+ 12%) και τα Χανιά (+ 24,6%) υπερκάλυψαν τους στόχους, ο Άγιος Νικόλαος έμεινε πίσω (- 6%). Προβληματισμό προκαλεί αν μη τι άλλο ότι μια από τις μεγάλες εφορίες, η ΦΑΕ Πειραιά είχε αρνητική απόδοση, αφού τα έσοδα της από ΦΠΑ ήταν 14% χαμηλότερα από το στόχο.
Η γενική εικόνα ασφαλώς προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης στην Καραγεώργη Σερβίας, ωστόσο φαίνεται ότι δικαιώνονται όσοι «γκρίνιαζαν» πως αν είχε εκπονηθεί και εφαρμοστεί νωρίτερα το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων, τα εισπρακτικά αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα.