Για τους Έλληνες οι περισσότερες γιορτές περιλαμβάνουν λαχταριστά γεύματα, έτσι δεν θα μπορούσε το τραπέζι της Σαρακοστής να υστερεί. Παραμονή της Καθαράς Δευτέρας η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία, αφού κατά το έθιμο άνοιξε περίπου στις 10 το βράδυ και να έμεινε ανοιχτή όλο το βράδυ.
Καταναλωτές και επαγγελματίες έσπευσαν να προμηθευτούν θαλασσινά και σαρακοστιανά για τα Κούλουμα.
Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες και οστρακοειδή είχαν την τιμητική τους. Οι τιμές, ανάλογα και τα προϊόντα, είναι για όλα τα βαλάντια. Δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές που βρέθηκαν στην ψαραγορά τις «μικρές ώρες», μετά τη βραδινή τους έξοδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους παραδοσιακούς μεζέδες της Καθαράς Δευτέρας.
Ξεχωρίζοντας τη φρέσκια σουπιά
Οι ψαράδες άδειαζαν τελάρα με καλαμάρια όλη τη νύχτα
Δεν έλειψαν οι μεζέδες, τα τσίπουρα και τα κεράσματα
Στο αποκριάτικο πνεύμα η κοπέλα
Οι κατακόκκινες γαρίδες χρωμάτιζαν τους πάγκους στην ψαραγορά
Γεμάτη όλο το βράδυ η ψαραγορά
Τα φρέσκα όστρακα είναι από τους πλέον εκλεκτούς μεζέδες στο σαρακοστιανό τραπέζι