Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη - iefimerida.gr

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν θα απέχετε, φυσικά, από το όργιο κρεατοφαγίας στο οποίο θα επιδοθούν μερικά εκατομμύρια Ελληνες, την Τσικνοπέμπτη.

Αν σχεδιάζετε να ψήσετε στο σπίτι σας, μερικά βασικά πράγματα θα σας χρειαστούν.

Μη χρησιμοποιήσετε κάρβουνα για το ψήσιμο. Είναι γνωστό ότι στο τηγάνισμα, στο ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα.
Αυτό το «καρβουνιασμένο» τμήμα του κρέατος με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα είναι ο εχθρός μας και το ψήσιμο στα κάρβουνα προκαλεί το σχηματισμό των περισσότερων τέτοιων ενώσεων.

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 0


Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την επικινδυνότητα;
1. Να βάλουμε αρωματικά χόρτα: Όταν τα κρέατα μαρινάρονται πριν από το ψήσιμο, ο κίνδυνος δημιουργίας καρκινογόνων ουσιών μειώνεται. Η χρήση ορισμένων χόρτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες για τη μαρινάδα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, δεντρολίβανου, ρίγανης, βασιλικού, θυμαριού συστήνεται όχι μόνο λόγω της επιπρόσθετης νοστιμιάς που προσθέτει στα φαγητά αλλά και λόγω του ότι μειώνει ουσιαστικά τη σύνθεση καρκινογόνων ουσιών.

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 1


2. Να γυρίζουμε συχνά: Το κρέας πρέπει να γυρίζεται συχνά όταν είναι στη σούβλα, στη σχάρα ή στα κάρβουνα για να αποφεύγονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό ψήσιμο ή καβούρδισμα.

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 2


3. Να ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά: Είναι καλύτερα το κρέας να ψήνεται αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες και με λίγο ή χωρίς κάψιμο ή καβούρδισμα

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 3


4. Να μην κάνουμε σάλτσα από τους ζωμούς των κρεάτων που ψήνονται. Τα υγρά από κρέατα που ψήνονται, περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις ετεροκυκλικών αμινών και είναι καλό να τα αποφεύγουμε.

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 4


5. Να βγάλουμε το λίπος: Αφαιρέστε το λίπος από παϊδάκια και το χοιρινό και αποφύγετε να καταλώσετε το δέρμα από το κοτόπουλο.

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 5


6. Να τα φάμε με σαλάτες: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών που έχουν τα λαχανικά, πρέπει να συνοδεύσουν το κρεατάκι μας. Φτιάξτε μια πλούσια σαλάτα και χρωματίστε την με φρούτα και ρόδι.

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 6

Μυστικό: Κόψτε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο στα δύο και ψήστε το με τα παϊδάκια:

Αρνίσια παϊδάκια, γευστικά, για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ