Σχέδιο για τη διάσωση της Ευρώπης από την κρίση παρουσίασε ο Τζορτ Σόρος σε άρθρο του στους Financial Times. Ο μεγαλοεπενδυτής αναφέρει αναλυτικά πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν επτά συγκεκριμένα βήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του θα πρέπει πρώτον τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου και να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτήν την περίπτωση η ΕΚΤ θα παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα. Κατά συνέπεια, το EFSF θα αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η κίνηση αυτή, υποστηρίζει ο Σόρος πως θα επιτρέψει μια εθελοντική μείωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή EFSF.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εγγυηθεί το τραπεζικό σύστημα και όχι κρατικά ομόλογα. Τα ανταλλάγματα για την εγγύηση θα είναι πως οι μεγάλες τράπεζες πάρουν συγκεκριμένες οδηγίες από την ΕΚΤ και θα ενεργούν για λογαριασμό των κυβερνήσεων. Όσες το αρνηθούν δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση σε προνόμια της ΕΚΤ. Στη συνέχεια η τελευταία θα δώσει εντολή στις τράπεζες να διατηρήσουν συγκεκριμένα πιστωτικά όρια, ενώ θα μπουν επιθεωρητές για τον έλεγχο των κινδύνων. Μια τέτοια κίνηση θα καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τώρα για την αντιμετώπιση της αδυναμίας ορισμένων κυβερνήσεων να δανειστούν με λογικά επιτόκια, η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο, θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους, με τη μορφή αυτών των λογαριασμών αντί των καταθέσεων στην ΕΚΤ. Όλο αυτό επιτρέπει στις χώρες όπως η Ιταλία να δανειστούν βραχυπρόθεσμα σε πολύ χαμηλό κόστος. Αν ακολουθηθούν τα παραπάνω βήματα οι αγορές θα εντυπωσιαστούν από το γεγονός ότι οι αρχές είναι ενωμένες και έχουν επαρκή κεφάλαια στη διάθεσή τους, μάλιστα σύντομα η Ιταλία θα είναι σε θέση να δανείζεται από την αγορά σε λογικές τιμές.