Πλησιάζει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και δεν έχετε αποφασίσει ακόμη που να πάτε; Σας προτείνουμε ορισμένους προορισμούς που είναι ιδανικοί για να γιορτάσετε τις τελευταίες ημέρες του καρναβαλιού.
Από τα Ιωάννινα μέχρι την Αρτα και από το Γαλαξίδι μέχρι τη Ζάκυνθο, απολαύστε ένα αξέχαστο παραδοσιακό τριήμερο με τα έθιμα κάθε τόπου.
Γαλαξίδι - Αλευροπόλεμος
Μία γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη που το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη, αφού λαμβάνει χώρα το έθιμο του αλευροπόλεμου. Οι ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες και κυνηγούν ο ένας τον άλλο με αλεύρι και χρωματιστές σκόνες.
Ζάκυνθος – Η κηδεία της μάσκας
Στο «άνθος της Ανατολής» τα παραδοσιακά έθιμα είναι αμέτρητα. Αμέτρητες παρελάσεις, εκπληκτική τοπική κουζίνα και παραδόσεις όπως ο Βενετσιάνικος Γάμος, η Γκιόστρα και το Πόβερο Καρναβάλι, ή κηδεία της Μάσκας, συνθέτουν ένα πολύχρωμο λαογραφικό μωσαϊκό. Η Κηδεία της Μάσκας είναι ένα ιστορικό σατιρικό δρώμενο του νησιού με το οποίο κλείνει το καρναβάλι. Η πομπή μετά την τελευταία βόλτα στους δρόμους της πόλης καταλήγει στο λιμάνι όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται με το φέρετρο του ανοιχτά στο πέλαγος με πυροτεχνήματα και φωτισμένες γόνδολες να περιβάλλουν τη μεγαλειώδη κηδεία.
Μυτιλήνη – Οι Κουδουνάτοι
Το έθιμο των κουδουνάτων αναβιώνει κάθε χρόνο στην γραφική Λέσβο, κυρίως στο χωριό Μεσότοπο του Δήμου Ερεσού. Οι «Κουδουνάτοι» συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη. Οι νέοι συγκεντρώνονται στην αυλή ενός σπιτιού όπου οι ηλικιωμένοι τους τοποθετούν κουδούνια που ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά.
Ξάνθη και Πάτρα – Καρναβάλι
Οι δύο επίσημα καρναβαλικές πόλεις της Ελλάδας εγγυώνται αξέχαστες αποκριές με πολύχρωμες παρελάσεις
Μεθώνη – Του Κουτρούλη ο Γάμος
Σάτιρα και χιούμορ σε ένα από τα πιο ξεκαρδιστικά έθιμα του ελληνικού καρναβαλιού. Η ιστορία αρχίζει όταν ο τελευταίος Έλληνας ιππότης ο Ιωάννης Κουτρούλης ερωτεύθηκε μια ντόπια, που όμως ήταν παντρεμένη. Εκείνος την έκλεψε και αποφάσισε να συγκατοικήσει μαζί της, γεγονός που προκάλεσε τον αφορισμό της γυναίκας από την Εκκλησία. Η αναβίωση του εθίμου βασίστηκε στη θέληση των κατοίκων της Μεθώνης να γιορτάζουν τα κούλουμα στον εσωτερικό χώρο του κάστρου. Κάθε χρόνο οι διάλογοι εμπλουτίζονται με θέματα από την επικαιρότητα για να αντικατοπτρίζεται το πνεύμα του εθίμου.
Νάουσα – Ο Γενίτσαρος και η Μπούλα
Οι ρίζες του εθίμου ανάγονται στον 18ο αιώνα, όταν οι Ναουσαίοι εμφανίστηκαν στις Απόκριες με κέρινες μάσκες χορεύοντας, για να τιμήσουν τα παλικάρια που αντιστάθηκαν στον Σουλτάνο το 1705. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να πάρουν την άδεια του δημάρχου να χορέψουν στην πόλη. Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο της μάσκας.
Σκύρος – Ο γέρος και η κορέλα
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις της Σκυριανής αποκριάς, ξεχωρίζει η τριάδα μεταμφιεσμένων που αποτελείται από τον γέρο, την κορέλα και τον φράγκο. Ο «γέρος» έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με προβιά μικρού κατσικιού, φοράει μία χοντρή μαύρη κάπα και υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2-3 σειρές κουδούνια με μεγάλο βάρος. Η «κορέλα» είναι η ντάμα του ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα και κυρίαρχο χρώμα το άσπρο ώστε να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο χρώμα του «γέρου» και έχει και αυτή καλυμμένο το πρόσωπό της. Την Καθαρά Δευτέρα οι Σκυριανοί φορούν τις παραδοσιακές τοπικές στολές και κατεβαίνουν στην κεντρική πλατεία της Χώρας όπου χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακά σκυριανά τραγούδια.