«Ασφυξία» στο ΕΚΠΑ με τις μετεγγραφές -Διπλάσιοι οι φοιτητές, μη διαχειρίσιμη κατάσταση - iefimerida.gr

«Ασφυξία» στο ΕΚΠΑ με τις μετεγγραφές -Διπλάσιοι οι φοιτητές, μη διαχειρίσιμη κατάσταση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «κύμα» των φοιτητών που πήραν μετεγγραφή έχουν κάνει την κατάσταση στο ΕΚΠΑ μη διαχειρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε το ίδιο το ίδρυμα, καθώς οι εισακτέοι διπλασιάστηκαν ή ακόμη και υπερδιπλασιάστηκαν σε κάποια τμήματα. Και ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι μετεγγραφές που έγιναν με οικονομικά κριτήρια.

Από τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΠΑ, προκύπτει ότι αρκετά από τα τμήματα καλούνται να υποδεχθούν ακόμη και τους διπλάσιους φοιτητές, σε σχέση με εκείνους που είχαν εισαχθεί με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), το οποίο δηλώνει ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών. Εκεί αρχικά εγγράφησαν 181 φοιτητές (159 από πανελλαδικές εξετάσεις, και 21 από ειδικές κατηγορίες), ενώ εγκρίθηκαν 176 μετεγγραφές φοιτητών στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφέντες με οικονομικά κριτήρια.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών είναι της τάξης του 117%, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του τμήματος Ευγενία Φλογαΐτη, ο αριθμός διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά. «Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) 1.484 προπτυχιακοί και 296 μεταπτυχιακοί σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους είναι κατά πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ που πλήττονται επίσης από τις μαζικές μετεγγραφές» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η υλικοτεχνική υποδομή δεν επαρκεί για τις παρούσες ανάγκες του τμήματος, ενώ πλέον γίνεται δύσκολη η παράδοση των εργαστηριακών μαθημάτων και η διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων.

Δεν είναι το μοναδικό τμήμα που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΕ, οι φοιτητές στη Γυμναστική Ακαδημία μετά τις μετεγγραφές που εγκρίθηκαν αυξήθηκαν κατά 108%, στο Ιστορικό/Αρχαιολογικό η αύξηση είναι 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60% και στο ΜΜΕ 40%.

Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση σε λιγότερο δημοφιλή τμήματα, όπως η Γερμανική Φιλολογία, η οποία υποδέχεται μόλις δύο φοιτητές από μετεγγραφή επί 125 εισακτέων, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 1,6%.

«Η Πολιτεία καλείται επειγόντως να πράξει το καθήκον της απέναντι στο τόσο πλέον επιβαρυμένο ΕΚΠΑ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Χωρίς ενισχύσεις σε κάθε επίπεδο (διδακτικό προσωπικό, διοικητικά στελέχη, οικονομικοί πόροι) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Δείτε τον πίνακα με τους εισακτέους στο ΕΚΠΑ ΕΔΩ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις φοιτητές μετεγγραφές ΕΚΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ