Δύο αντιφατικές εκθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσαν την Παρασκευή δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Credit Suisse και η Societe Generale με το βλέμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν τους πρώτους μήνες του 2015.
Η Credit Suisse στην έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα μη με αφήνεις έτσι» κάνει μια εκτενή ανάλυση στα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες και την έντονη αντίδραση των αγορών στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να πείσει τους Ελληνες ότι η εποχή των Μνημονίων έχει τελειώσει.
Ωστόσο, εκείνο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση της τράπεζας πως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία, θα καταφέρει να έλθει σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έπειτα από μια ακόμη ρευστή περίοδο αλλαγών.
παρά το γεγονός πωςΗ τράπεζα στηρίζει το συμπέρασμά της τονίζοντας ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κάτι που θα τον αναγκάσει να αναζητήσει συμμαχίες. Μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο κεντροαριστερή προσέγγιση.
Επιπλέον, η Credit Suisse επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια τέτοια συμφωνία, καθώς είναι μάλλον «πλάνη» η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να ρυθμίσει μόνη το χρέος της τώρα που έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Διαβάστε αναλυτική την έκθεση της Credit Suisse εδώ
Societe Generale: Αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η Ευρωζώνη κινδυνεύει ξανά
Στον αντίποδα η έκθεση της Societe Generale φθάνει στο συμπέρασμα ότι το πρώτο τέταρτο του 2015 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
Βασική εκτίμηση της τράπεζας είναι πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει τους φόβους που υπήρχαν και πριν από δύο χρόνια (στις βουλευτικές εκλογές του 2012), τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση στους πρώτους μήνες του 2015 θα παραμένει κρίσιμη.
Η Societe Generale αναφέρει με τρόπο χαρακτηριστικά πιεστικό ότι οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα επαναφέρει τον κίνδυνο της διάλυσης της οικονομικής ένωσης και του ευρώ εκτός και αν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας και της τωρινής κυβέρνησης.
«Τουλάχιστον» σημειώνει η Societe Generale «η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει κάποια επιτεύγματα σε συγκεκριμένους τομείς και μπορεί να ενισχυθεί από την ΕΕ, χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν ακόμη σημάδια πως το ''κοινό εκλογικό'' συμφέρον έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την αξιολόγηση».