Την ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ως το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημα που οδήγησε στα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης.
Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος επεσήμανε, ακόμη, ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία θα αποτελέσει και την οριστική λύση τόσο για την ασφάλεια όσο και για το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών.
Ο σχετικός διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε (ο προηγούμενος είχε κηρυχθεί άγονος) στις 30 Ιουλίου και αφορά τη διασύνδεση τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων (Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου) με υποβρύχια καλώδια 150 κιλοβόλτ.
Η διασύνδεση των νησιών θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δυνατότητα μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά και μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα νησιά ηλεκτροδοτούνται από τοπικούς αυτόνομους σταθμούς που λειτουργούν με πετρέλαιο και έχουν υψηλό κόστος παραγωγής. Το κόστος αυτό καλύπτεται από τους καταναλωτές όλης της χώρας μέσω της χρέωσης για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Στη δήλωσή του, ύστερα από συνεχή όπως επισημαίνεται συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μανιάτης αναφέρει τα εξής:
Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε την τουριστική καρδιά της Ελλάδας. Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.
Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας. Η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.
Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.
Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση».