Μια φουσκωτή στολή που φορούσε ένα μέλος του προσωπικού ενός νοσοκομείου στις ΗΠΑ, προκειμένου να φέρει λίγη χαρά για τις γιορτές, μπορεί να φταίει για ένα ξέσπασμα κορωνοϊού που μόλυνε δεκάδες εργαζομένους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου.
Ένας υπάλληλος φόρεσε «για λίγο» ένα φουσκωτό κοστούμι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο Κάιζερ Περμανέντε στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ανέφερε η εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ιρένε Τσάβεζ. Το νοσοκομείο ξεκίνησε έρευνα αφότου 44 μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό μεταξύ 27 Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου.
Οι φουσκωτές αυτές στολές τροφοδοτούνται συνήθως από έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί με μπαταρία και γεμίζει με αέρα την στολή, βοηθώντας την να διατηρήσει το σχήμα της. Οι πιο δημοφιλής τέτοιες στολές είναι αυτές του τυραννόσαυρου και τον αθλητών σούμο. Μερικά από αυτά τα κοστούμια καλύπτουν και το πρόσωπο του χρήστη ενώ άλλα το αφήνουν εκτεθειμένο.
Τελείως τυχαία η έκθεση στον κορωνοϊό - Δεν το ήξερε ο εργαζόμενος ότι ήταν θετικός
Η Τσάβεζ αρνήθηκε να πει τι είδους στολή φορούσε ο υπάλληλος αλλά την περιέγραψε ως «χριστουγεννιάτικη». Ως μέρος της απάντησής του στο ξέσπασμα κορωνοϊού, είπε, πως το νοσοκομείο εξετάζει «εάν το κοστούμι, το οποίο είχε έναν ανεμιστήρα, συνέβαλε».
Δεν ήταν σαφές για πόση ώρα ο υπάλληλος φορούσε την στολή στο τμήμα επειγόντων ενώ το νοσοκομείο αρνήθηκε να πει εάν κάποιοι ασθενείς είχαν μολυνθεί. Δεν ήταν επίσης σαφές εάν κάποιο από τα μολυσμένα μέλη του προσωπικού είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αν και οι ειδικοί έχουν πει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να αρχίσει η προστατευτική δράση του. Σύμφωνα με το νοσοκομείο, 40.000 υγειονομικοί στην Βόρεια Καλιφόρνια έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Οποιαδήποτε έκθεση, εάν συνέβη, θα ήταν εντελώς αθώα και τυχαία, καθώς το άτομο αυτό δεν είχε συμπτώματα κορωνοϊού και προσπάθησε μόνο να τονώσει το ηθικό κατά την διάρκεια μιας πολύ αγχωτικής περιόδου» είπε η Τσάβεζ για τον εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και μπορεί «μερικές φορές να εξαπλωθεί με αερομεταφερόμενη μετάδοση» τόσο μεγαλύτερων σταγονιδίων όσο και μικρότερων αερολυμάτων όταν οι άνθρωποι «βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν».
Ο Δρ. Χοσέ Λουίζ Χιμένεθ, εμπειρογνώμονας αερολυμάτων και καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δήλωσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να μολυνθούν 43 άτομα όταν φοράς στολή, παρά μόνο με την αερομεταφερόμενη μετάδοση, μέσω αερολυμάτων, επειδή βρίσκεστε μέσα σε μία στολή και δεν μπορείτε να αγγίξετε αντικείμενα ή να μολύνετε άτομα από επιφάνειες».
Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο βρίσκεται στην κομητεία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 73.493 κρούσματα κορωνοϊού ενώ σε όλη την Καλιφόρνια τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, πάνω από 21.000 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Καλιφόρνια την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους Times, αύξηση 26% σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα.