Και η Washington Post κατά Ερντογάν: Ευκαιρία οι εκλογές για να αποτινάξουν οι Τούρκοι την τυραννία του - iefimerida.gr

Και η Washington Post κατά Ερντογάν: Ευκαιρία οι εκλογές για να αποτινάξουν οι Τούρκοι την τυραννία του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: AP Photo / Francisco Seco
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμο τεστ για την ικανότητα των δημοκρατικών εκλογών να αποτινάξουν το ζυγό της μονοκρατορίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία χαρακτηρίζει η «Washington Post» την αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Παραλαμβάνοντας από τον Economist τη σκυτάλη των επικριτικών για τον Τούρκο πρόεδρο δημοσιευμάτων δυτικών ΜΜΕ, η αμερικανική εφημερίδα, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού καραδοκεί στις εκλογές της Τουρκίας», σημειώνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρωτίστως για τους Τούρκους, που ίσως δικαιολογημένα ανησυχούν μήπως ο αυταρχισμός υποκύψει στη δικτατορία, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύμμαχος με αστερίσκο» η Τουρκία υπό τον Ερντογάν

Για τη Δύση, σημειώνει η «WP», η Τουρκία υπό τον Ερντογάν είναι σύμμαχος με αστερίσκο, καθώς παίζει ένα διπλό γεωπολιτικό παιχνίδι ρεαλπολιτίκ, πατώντας σε δύο βάρκες, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, διεκδικώντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ανατολής και Δύσης με την εμπλοκή του στο ουκρανικό.

Το άρθρο θυμίζει την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα και το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρει ότι ο Ερντογάν ασπάζεται θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική κι αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα προς την Άγκυρα.

«Χαρισματικός τύραννος» στο εσωτερικό ο Ερντογάν

Όπως αναφέρει η «WP», τη μεγαλύτερη ζημιά από τα 20 χρόνια εξουσίας του Ερντογάν την υπέστησαν οι ίδιοι οι Τούρκοι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως χαρισματικός τύραννος, υποδαυλίζοντας τη διαίρεση (…), φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους επικριτές του και περιόρισε το χώρο για άνθηση της κάποτε ευημερούσας κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία με μια εκστρατεία καταπίεσης, που εντατικοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016», με πολλούς Τούρκους να φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους.

Σημειώνει δε ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε τα δικαστήρια σε όργανο εκδίκησης, κυνηγώντας τους αντιφρονούντες με κατασκευασμένες κατηγορίες, ψαλίδισε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, εκφόβισε θεσμούς -όπως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αναγκάζοντάς την να ρίξει τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη.

Και καταλήγει: «Αν δεν επικρατήσει ο κ. Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου ή σε πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Σε μια χώρα όπου η δημοκρατία είχε σχετικά σταθερό πάτημα, οι ανησυχίες αυτές καταδεικνύουν πόσο βαθιά ο Τούρκος τύραννος έχει ανατρέψει τους κανόνες -και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ