Καθόλου... ψύχραιμα δεν φαίνεται να πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αιχμηρή ανάλυση που δημοσίευσε χθες ο Economist, σύμφωνα με την οποία μια ήττα του στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές θα ήταν θετική τόσο για την Τουρκία όσο και για τους γείτονες.
Με μια χειμαρρώδη ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος, που βλέπει τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 14ης Μαΐου να μην τον ευνοούν ιδιαίτερα, εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό του σχετικά με τα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης -χωρίς, πάντως, να κατονομάζει τον Economist-, τονίζοντας ότι αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη βούληση του λαού της Τουρκίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων» υπογραμμίζει στο τέλος της μακροσκελέστατης ανάρτησής του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, πριν από τις αιχμές του για τα διεθνή ΜΜΕ, ο «σουλτάνος» φροντίζει να κάνει έναν απολογισμό της διακυβέρνησής του, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματά του κυρίως στο διεθνές διπλωματικό επίπεδο. «Συμβάλλουμε στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων και διαδρόμου για τα σιτηρά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν.
Διαβάστε αναλυτικά τη μακροσκελή ανάρτηση του Ερντογάν
«Αυτοί που κοιτάζουν στα μάτια της Δύσης και αποκαλούν "τρομοκράτες" αυτούς που βασανίστηκαν ξεδιάντροπα, τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους πολίτες μας, δεν γνωρίζουν. Τώρα, υπάρχει μια Τουρκία που έχει περιορίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις.
Εδώ είναι η ιστορία μιας δυνατής Τουρκίας στο μέτωπο και στο τραπέζι. Παρά τη γεωπολιτική της θέση, που βρίσκεται στο επίκεντρο τριών ηπείρων, η χώρα μας εδώ και χρόνια διέπεται από εξωτερική πολιτική που κινείται σε έναν και μόνο άξονα.
Στην καταστροφή της γέφυρας Boraltan, δώσαμε τέλος στη νοοτροπία της δειλίας που παραδίδει τυφλά τους αδελφούς και τις αδερφές του στους δολοφόνους τους. Με τις προσπάθειες των διπλωματών μας, εφαρμόσαμε με αυτοπεποίθηση μια επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική.
Αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων αντιπροσώπων μας από 163 σε 260, γίναμε μία από τις πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο. Με το TIKA, το YTB, το Yunus Emre Institute και το Maarif Foundation, καλωσορίζουμε τους συμπατριώτες μας και επτά εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό. Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου και στα Βαλκάνια.
Στεκόμαστε δίπλα στα αδέρφια μας με όλα τα μέσα μας όταν χρειάζεται, όπως στη Λιβύη, στη Συρία και στο Καραμπάχ, που απελευθερώθηκε μετά από 30 χρόνια κατοχής. Συμβάλλουμε στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων και διαδρόμου για τα σιτηρά.
Ως κράτος του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη ένδοξες νίκες, λαμβάνουμε τη θέση που μας αξίζει στο διεθνές σύστημα. Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική μας βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων.
Ευελπιστούμε ότι με τον "Τουρκικό Αιώνα" θα φέρουμε όλα αυτά τα διπλωματικά επιτεύγματα στην κορυφή».