Ο Τραμπ εκτοξεύει στη στρατόσφαιρα τους δασμούς για την Κίνα -Απειλεί με έως 245% - iefimerida.gr

Ο Τραμπ εκτοξεύει στη στρατόσφαιρα τους δασμούς για την Κίνα -Απειλεί με έως 245%

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP Photo / Manuel Balce Ceneta
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι η Κίνα «βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με δασμούς έως και 245% ως αποτέλεσμα των αντιποίνων της».

«Την Πρώτη Μέρα, ο Πρόεδρος Τραμπ εγτκαινίασε την πολιτική του για το America First Trade (Πρώτα η Αμερική στο Εμπόριο) για να κάνει την οικονομία της Αμερικής ξανά σπουδαία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πάνω από 75 χώρες μας έχουν προσεγγίσει για να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες. Ως αποτέλεσμα, οι εξατομικευμένοι υψηλότεροι δασμοί έχουν σταματήσει επί του παρόντος εν μέσω αυτών των συζητήσεων, εκτός από την Κίνα, η οποία ανταπέδωσε. Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντιποίνων της», τονίζει ο Λευκός Οίκος.

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το μέτρο αυτό του Τραμπ, θα είναι ο υψηλότερος δασμός που έχουν επιβάλει ως τώρα οι ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Η Κίνα αύξησε τους δασμούς της στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών στο 125% την περασμένη Παρασκευή, σε μια κίνηση αντιποίνων προς τον Τραμπ, ο οποίος ουσιαστικά αύξησε τους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα στο 145% ενώ πάγωσε για 90 τους «ανταποδοτικούς» δασμούς σε άλλες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ απειλεί επίσης να επιβάλει δασμούς σε κρίσιμης σημασία κινεζικά ορυκτά, κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση κλιμάκωσης των σχέσεων με την Κίνα.

Λευκός Οίκος: «Το μπαλάκι στο Πεκίνο»

«Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Κίνας» όσον αφορά το ζήτημα των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, βεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο Λευκός Οίκος, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δήλωσε εκ νέου σαφώς ότι είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με την Κίνα. Ωστόσο η Κίνα έχει ανάγκη μια συμφωνία με τις ΗΠΑ» και όχι το αντίστροφο, σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Κίνα θέλει αυτό που έχουμε: τον Αμερικανό καταναλωτή. Με άλλα λόγια, (οι Κινέζοι) έχουν ανάγκη (τα) χρήματα» των Αμερικανών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την Λέβιτ, «η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Κίνας», αν αυτή θέλει να δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο.

Η Κίνα λέει ότι «δεν φοβάται» εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα διεμήνυσε ότι «δεν φοβάται» έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι «εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν όντως να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, οφείλουν να πάψουν να ασκούν μέγιστη πίεση, να πάψουν να απειλούν και να κάνουν εκβιασμούς, και να συζητήσουν με την Κίνα στη βάση της ισότητας, του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους».
Εξάλλου το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η «αχαλίνωτη» χρήση ισχύος δεν θα κάνει σπουδαία και πάλι την Αμερική, όπως είναι το σύνθημα του Τραμπ, μετά τις αμερικανικές κατηγορίες περί κινεζικής επίθεσης και τις αναφορές για υψηλότερες αμερικανικές αμυντικές δαπάνες το 2026.

«Ο πάρα πολύ υψηλός αμυντικός προϋπολογισμός εξέθεσε για άλλη μια φορά την πολεμοχαρή φύση της αμερικανικής πλευράς και την πεποίθησή της ότι “η ισχύς δημιουργεί δίκαιο”», δήλωσε ο Ζανγκ Σιαογκάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Κίνα δασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ