Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τοποθετήθηκε ο Τούρκος σεισμολόγος, Hasan Sözbilir.
«Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι στο Αιγαίο Πέλαγος, ακριβώς βόρεια του νησιού της Σαντορίνης, συνεχίζεται μια δραστηριότητα με τη μορφή σεισμικής καταιγίδας με μεγέθη που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4,9.
Όταν εξετάζουμε το γεωλογικό περιβάλλον αυτών των σεισμών, βλέπουμε ότι αναπτύχθηκαν σε ένα ενεργό ηφαιστειακό νησιωτικό τόξο με γεωμετρία σε σχήμα τόξου κατά μήκος της γραμμής Αθήνα-Σαντορίνη-Ντάτσα-Αλικαρνασσός.
Σ' αυτό το περιβάλλον σε σχήμα τόξου, γνωστό ως ηφαιστειακό νησιωτικό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, υπάρχουν ηφαιστειακά νησιά διαφορετικών μεγεθών, όπως η Σαντορίνη, η Μήλος και η Νίσυρος. Πολυάριθμοι σεισμοί σημειώθηκαν γύρω από τα ηφαίστεια που σχημάτισαν αυτά τα νησιά κατά την ιστορική και την ενόργανη περίοδο και ηφαιστειακές εκρήξεις αναπτύχθηκαν σε αυτά τα νησιά κατά τις ιστορικές περιόδους.
Για το λόγο αυτό, είναι αποδεκτό ότι τα ηφαίστεια που σχημάτισαν τα νησιά αυτά είναι ενεργά ακόμη και σήμερα», είπε σε τουρκικά ΜΜΕ ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Εφαρμογών για τους Σεισμούς (DAUM) του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül (DEÜ).
«Η δραστηριότητα μπορεί να σχετίζεται με ηφαιστειακή ενεργότητα»
Μάλιστα, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ενδέχεται να σχετίζεται με ηφαιστειακή ενεργότητα.
«Στα βόρεια της Σαντορίνης, αποκάλυψαν την ύπαρξη του συστήματος ρηγμάτων Σαντορίνης-Αμοργού και δήλωσαν ότι θα υπάρξει σημαντική δραστηριότητα κατά μήκος αυτού του συστήματος ρηγμάτων και ότι η δραστηριότητα αυτή μπορεί να σχετίζεται με ηφαιστειακή ενεργότητα.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι ο σεισμός της Αμοργού στις 9 Ιουλίου 1956 με μέγεθος 7,5 και εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων ανέπτυξε ένα επιφανειακό ρήγμα μήκους 75 χιλιομέτρων στον πυθμένα της θάλασσας και προκάλεσε τσουνάμι στα κοντινά νησιά. Είναι γνωστό ότι μόλις 13 δευτερόλεπτα μετά τον σεισμό του 1956, σημειώθηκε ένας δεύτερος σεισμός με εστιακό βάθος 45-90 χιλιόμετρα και μέγεθος 6 έως 7,2 Ρίχτερ. Από τα αρχεία γίνεται αντιληπτό ότι 3.200 κτίρια στη Σαντορίνη και την Αμοργό υπέστησαν ζημιές και 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους σεισμούς.
Εξυπακούεται ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου προκλήθηκαν από το ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού και τα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στο ρήγμα αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρρηξη του ρήγματος της Αμοργού το 1956, μπορεί να υποτεθεί ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα είναι σεισμοί που προκλήθηκαν από μαγματικές πηγές και υδροθερμική δραστηριότητα και υποδηλώνουν την έναρξη μιας νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Για τους λόγους αυτούς, το σύστημα ρηγμάτων Ανάφης-Αστυπάλαιας, το σύστημα ρηγμάτων Λος και το ρήγμα του Κινάρου στην περιοχή φαίνεται να έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν καταστροφικούς σεισμούς στο εγγύς μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εξήγηση του καθηγητή για τους πολλούς σεισμούς μεταξύ Κρήτης και Ρόδου
Επιπλέον, ο δρ. Hasan Sözbilir αναφέρθηκε και στο λόγο που παρατηρούνται αρκετές σεισμικές δονήσεις μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.
«Αυτά τα ζωντανά ρήγματα σπάνε επίσης τον φλοιό κάτω από το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σύμφωνα με τη γεωμετρία του ηφαιστειακού τόξου, παράγοντας σεισμούς και καλύπτοντας έτσι την πίεση στην περιοχή.
Κάτω από τον φλοιό του Αιγαίου υπάρχει ένα όριο πλακών σε σχήμα τόξου, γνωστό ως ζώνη καταβύθισης του Αιγαίου, η οποία περνάει νότια της νήσου Κρήτης. Νότια αυτού του ορίου, η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου με ρυθμό 20 χιλιοστών ανά έτος. Για το λόγο αυτό, πολλοί σεισμοί συμβαίνουν μεταξύ της Κρήτης και της Ρόδου».
«Χαμηλός ο κίνδυνος για την Τουρκία, ανησυχία μόνο μετά από σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος και στην Τουρκία, ο καθηγητής εμφανίστηκα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που καταγραφεί σεισμός άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που φαντάζει απίθανο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
«Δεδομένου ότι η απόσταση αυτών των ρηγμάτων από τις ακτές της Τουρκίας είναι 150-200 χιλιόμετρα, ο βαθμός στον οποίο η Τουρκία επηρεάζεται από αυτούς τους σεισμούς είναι χαμηλός.
Ωστόσο, σε περίπτωση που τα υποθαλάσσια ρήγματα στην περιοχή αυτή προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 7, οι ακτές Κουσάντασι-Αλικαρνασσός-Ντάτσα θα πρέπει να μοντελοποιηθούν όσον αφορά τον κίνδυνο τσουνάμι και να ληφθούν ανάλογα μέτρα», ξεκαθάρισε ο δρ. Hasan Sözbilir.