Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες από τις Αρχές της Τουρκίας για τη μετατροπή του παροπλισμένου στρατιωτικού αεροδρομίου στο Λευκόνοικο της Αμμοχώσου στα κατεχόμενα σε βάση για drones.
Το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε μετά την εισβολή των δυνάμεων της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και τα εγκαίνια της νέας βάσης των drones θα γίνουν, όπως μετέδωσε το CNN Turk στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της 47ης επετείου της πρώτης επιχείρησης του «Αττίλα». Η απόφαση για την μετατροπή του αεροδρομίου Γκετσίτκαλε σε βάση για drones ελήφθη μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων προ διετίας.
Η αεροπορική βάση Νταλαμάν στην επαρχία Μούγλα της νότιας Τουρκίας χρησιμοποιείτο για την απογείωση drones και εκείνη του Γκετσίτκαλε ως προσωρινή βάση για προσγειώσεις. Μετά τα εγκαίνια η τελευταία θα χρησιμοποιείται από οπλισμένα και μη drones, ενώ θα διαθέτει κέντρο επισκευών και αποθήκες οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. Ενώ όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της βάσης, θα μπορεί να φιλοξενεί και F-16, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τουρκικού δικτύου.
Αμερικανός αναλυτής: «Απειλή για το ΝΑΤΟ τα τουρκικά drones στα Κατεχόμενα»
Σύμφωνα με τον αναλυτή του American Enterprise Institute, Μάικλ Ρούμπιν, η λειτουργία της βάσης των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα Κατεχόμενα είναι εξίσου απειλητική για τη δυτική συμμαχία όσο και η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 προ διετίας. «Οι κινήσεις της Τουρκίας με τα drones είναι εξίσου επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ όσο και η χρήση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400. Τα ευχολόγια δεν θα φέρουν την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο: η μόνη στρατηγική που θα φέρει καρπούς στην περιοχή είναι να καταστεί σαφές στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολλά περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει από την ανατροπή του status quo», τόνισε.
Ο ίδιος σε άρθρο του στο National Interest υπογραμμίζει ότι η Τουρκία απείλησε την περιφερειακή ασφάλεια όχι μόνον παραβιάζοντας τα ύδατα της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας καθώς και τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Γάζας, περιοχές που βρίσκονται πλέον εντός του αναβαθμισμένου βεληνεκούς των τουρκικών drone Bayraktar -TB2. H Oυάσιγκτον χαρακτηρίζει την Τουρκία στρατηγικό νατοϊκό εταίρο για να γεφυρωθεί κάπως το ρήγμα στις σχέσεις, αλλά τέτοιου είδους εγκώμια «πείθουν τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ είναι αδύναμες και θα υποκύψουν σε περαιτέρω επιθετικότητα», λέει ο Ρούμπιν καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις εξαγωγές ανταλλακτικών ή τεχνολογίας που βοηθά την Τουρκία στην κατασκευή των drones.