Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35 η Τουρκία αλλάζει τα σχέδια για το ελαφρύ αεροπλανοφόρο της και σκοπεύει να το τροποποιήσει, προκειμένου να προσνηώνονται και να απονηώνονται απ’ αυτό drones.
H ναυπήγηση του μήκους 236 μ. TCG Anadolu θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο χρόνο. Το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει έως και 50 μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής drones Baykar Defence, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ παρουσίασε πρόσφατα, σύμφωνα με το Forbes, λεπτομέρειες του προγράμματος σε διαδικτυακή εκδήλωση.
Η Τουρκία προχωρά στο πρόγραμμα αυτό μετά την αποπομπή της από τις ΗΠΑ από το πρότζεκτ συμπαραγωγής των F-35 για την αγορά από την Ρωσία του πυραυλικού συστήματος S-400. Οι αρχικοί σχεδιασμοί της προέβλεπαν την αξιοποίηση του αεροπλανοφόρου για τα αμερικανικά μαχητικά καθώς και για ελικόπτερα.
Τουρκικά drones με αναδιπλούμενα φτερά
Στο αεροπλανοφόρο χωρούν μέχρι 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όμως, προκειμένου να μπορεί το Anadolu να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα drones, θα τροποποιηθεί το δοκιμασμένο μοντέλο TB2 ώστε να αποκτήσει αναδιπλούμενα φτερά.
Πρόσθετη ώθηση -πέραν εκείνης του κινητήρα των 100 ίππων – κατά την απονήωση θα δίνουν στα drones ένα βαρούλκο και η ειδικής κατασκευής ράμπα του αεροπλανοφόρο. Τα drone αυτά θα έχουν αυτονομία πήσης 30 ωρών και θα πετούν μέχρι τα 9.144 μ., ενώ θα μπορούν να μεταφέρουν έως και τέσσερις κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες ή μία ρουκέτα. Το TCG Anadolu θα διαθέτει πλήρωμα 243 ατόμων, είναι αντίγραφο του ισπανικού “Juan Carlos” και με εκτόπισμα 27.000 τόνων ανήκει στην κατηγορία των ελαφρών αεροπλανοφόρων. Με την ένταξή του στο πολεμικό της ναυτικό η Τουρκία θα γίνει η τέταρτη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία που θα διαθέτει αεροπλανοφόρο.
Η Τουρκία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη των drones Bayraktr που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολεμικές συρράξεις ανά την υφήλιο. Μεταξύ των αγοραστών συγκαταλέγονται το Κατάρ και η Ουκρανία, ενώ ενδιαφέρον γι’ αυτά έχει εκδηλώσει και η Σερβία.
Η Τουρκία χρησιμοποίησε τα drones αρχικά σε επιχειρήσεις κατά κουρδικών χωριών και θέσεων Κούρδων μαχητών στις νοτιανατολικές περιοχές της και στη συνέχεια και στη Συρία και στον εμφύλιο στη Λιβύη. Αλλά το μεγάλο «μπαμ» το έκανε με την αξιοποίηση των TB2 στο πλευρό του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου τα τουρκικά drones καθώς και άλλα μη επανδρωμένα συστήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου.