Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: Τώρα αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο - iefimerida.gr

Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: Τώρα αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Επιμένει στη ρητορική της πρόκλησης στο Αιγαίο η Τουρκία
Επιμένει στη ρητορική της πρόκλησης στο Αιγαίο η Τουρκία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αντεπίθεση περνά πλέον η Τουρκία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, και συνεχίζει τις προκλήσεις, αυτή τη φορά για το Καστελόριζο.

Μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του -έχει εκφραστεί και από μέρος του η δυσφορία του για την συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη- η Αγκυρα επιχειρεί να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να επιτίθεται στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, αμφισβητείται η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, τονίζοντας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Ολα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία αντέδρασε στην επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο

Μετά τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη, όσο και για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο, όπου στη διάρκεια της συνάντηση με τον ομόλογο, Σάμεχ Σούκρι αποφασίστηκε μεταξύ άλλων την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία.

Πώς ξεκίνησαν οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Αγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα.

Η Λιβύη, η οποία έχει ανάγκη τα τουρκικά όπλα (λόγω του εμφυλίου), υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία, προφανώς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αφού οι δύο χώρες, δεν έχουν θαλάσσια σύνορα. Κατά την Αγκυρα βέβαια έχουν, καθώς τα νησιά από το Καστελλόριζο έως την Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και έτσι η Τουρκία, έκανε την οριοθέτηση των συνόρων (σαν να μην υπάρχουν) με την Λιβύη.

Ουσιαστικά η ο Ερντογάν με την συγκεκριμένη κίνηση προσπαθεί, βάζοντας στο «παιχνίδι» και μια άλλη χώρα να νομιμοποιήσει τις επεκτατικές επιδιώξεις του. Σημειώνεται ότι πριν υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο, είχε κατατεθεί στον ΟΗΕ, στις 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Φεριντούν Σινιρλίογλου, η επιστολή με τις συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία φτάνει νότια της Ιεράπετρας και δυτικά της Ρόδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μητσοτάκης φέρνει τις τουρκικές προκλήσεις στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φέρει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την αποδοκιμασία και την καταδίκη των προκλητικών συμπεριφορών της Τουρκίας. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», τόνισε στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ