Η απόφαση της Γερμανίας και των ΗΠΑ να στείλουν βαρέα τανκς στην Ουκρανία πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να ετοιμάζονται για εξαγωγές αρμάτων μάχης στο Κίεβο – από 100 έως 150 αναμένεται να φθάσουν εκεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι εξελίξεις αυτές ασκούν πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς η Ρωσία δεν μπορεί να τα βάλει με την ποιότητα των δυτικών τανκς και ο μόνος τρόπος να απαντήσει είναι με μεγάλες ποσότητες.
Η Ρωσία εκτιμάται ότι διαθέτει κάπου 10.000 τανκς
Όταν οι δυνάμεις του Πούτιν εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, το Κίεβο διέθετε πάνω από 1.100 τανκς, τετραπλάσια σχεδόν από εκείνα της Γερμανίας. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιά αρμάτων μάχης στην Ευρώπη πίσω από τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολλά ουκρανικά τανκς και η Δύση έσπευσε να τα αναπληρώσει στέλνοντας παλιά σοβιετικά άρματα μάχης. Επειδή, όμως, κι αυτών ο αριθμός συρρικνώθηκε στα πεδία των μαχών, τώρα στέλνουν σύγχρονα δυτικά τανκς, που είναι υπέρτερα στη σύγκριση με τα ρωσικά, λόγος για τον οποίο ασκείται πίεση στη Μόσχα.
Και ο ρωσικός στρατός υπέστη βαριές απώλειες όσον αφορά στα τανκς αφού από 3.300 στην αρχή του πολέμου, έχουν απομείνει κάπου 2.000. «Εκτιμώ ότι η Ρωσία διαθέτει άλλα 10.000 – 11.000 άρματα μάχης στις αποθήκες της, που επισκευάζονται τώρα εν μέρει», λέει ο διοικητής Φρουράς των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων, Μάρκους Ράισνερ στο γερμανικό RND.
Τέσσερα ρωσικά τανκς Τ-72 για κάθε Leopard
Για να αντισταθμίσει το ποιοτικό πλεονέκτημα των δυτικών τανκς ο Πούτιν θα πρέπει τώρα να απαντήσει με μεγάλες ποσόστητες. «Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι δεν αντέχουν σε τεχνολογική σύγκριση και μόνον με μεγάλη μάζα μπορούν να τα βγάλουν πέρα», λέει ο Ράσινερ. «Χρειάζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τέσσερα ρωσικά Τ-72 για να καταστρέψουν ένα Leopard».
Στην πόλη Νίσνι Ταγκίλ της Ρωσίας βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής τανκς στον πλανήτη και το προσωπικό δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να κατασκευάει και να επισκευάζει άρματα μάχης. Η Ρωσία διαθέτει ακόμη μεγάλες εφεδρείες, που προφανώς τις επιστρατεύει και «μολονότι δεν πρόκειται για τανκς τεχνολογίας αιχμής, είναι μεγάλες οι ποσότητές τους», λέει στο RND ο απόστρατος συνταγματάρχης Bόλφγκανγκ Ρίχτερ.
Για να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί να προηγηθεί των εξελίξεων σχεδιάζοντας την αποστολή όσο το δυνατόν περισσότερων τανκς στην Ουκρανία για να ξεκινήσουν τις επιθέσεις προτού φθάσουν στο Κίεβο τα δυτικά άρματα μάχης, λόγος για τον οποίο ανησυχεί ο Αυστριακός στρατιωτικός αναλυτής Ράισνερ: «Είναι πιθανό τα δυτικά τανκς να φθάσουν πολύ αργά και σε μικρές ποσότητες», λέει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ρωσία θα διαθέτει τους επόμενους μήνες άλλα 2.000 τανκς κι η Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει σύντομα συνολικά 4.000 ρωσικά άρματα μάχης.