Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν με τη Βρετανία και να στείλουν τανκς στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον στέλνει 31 από τα ταχύτατα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, ενώ το Βερολίνο θα προμηθεύσει αρχικά τουλάχιστον 14 άρματα μάχης Leopard 2 και θα δώσει άδεια σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Φινλανδίας και της Δανίας- να παραδώσουν τα δικά τους Leopard 2 στο Κίεβο. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης επόμενης γενιάς Challenger 2 στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή (22/1) ότι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας της χώρας να «επεξεργαστεί» την ιδέα της αποστολής μερικών από τα γαλλικά άρματα μάχης Leclerc στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκτήσει πλεονέκτημα μετά από επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, καθώς διαθέτει τα ίδια άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής που διαθέτει και η Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι μια παράδοση δυτικών αρμάτων μάχης θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για το Κίεβο, μετά από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου.
Η σύγκριση των τανκς της Δύσης με των Ρώσων
Η Daily Mail πραγματοποιεί σύγκριση μεταξύ των τανκς που θα αποστείλουν οι δυτικοί στην Ουκρανία σε σχέση με τα ρωσικά τεθωρακισμένα και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την έκβαση του πολέμου.
LEOPARD 2
Το γερμανικό άρμα Leopard 2, βάρους 55 τόνων, συνδυάζει τις πτυχές της ισχύος πυρός, της προστασίας, της ταχύτητας και της ευελιξίας, καθιστώντας το προσαρμόσιμο σε πολλούς τύπους καταστάσεων μάχης.
Η κατασκευάστρια εταιρεία του άρματος, Krauss-Maffei Wegmann, το έχει διαφημίσει ως «το κορυφαίο άρμα μάχης στον κόσμο», με πυροβόλο όπλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών και πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός.
Το άρμα των 5 εκατομμυρίων λιρών διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και εμβέλεια 550 χιλιόμετρα, καθώς και τελική ταχύτητα περίπου 68 χλμ./ώρα. Το γερμανικό τανκ τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979.
Το Leopard 2 είναι πετρελαιοκίνητο -δεν κινείται με αεριωθούμενο καύσιμο που τροφοδοτεί τα αμερικανικά M1A2 Abrams- και είναι ευκολότερο στη χρήση από τα μεγάλα αμερικανικά άρματα μάχης, και έτσι έχει μικρότερους χρόνους εκπαίδευσης, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.
Η Rheinmetall AG, μια γερμανική αμυντική βιομηχανία που κατασκευάζει το πυροβόλο των 120 χιλιοστών στο Leopard 2, λέει ότι το άρμα χρησιμοποιείται από «περισσότερα έθνη από οποιοδήποτε άλλο», με 3.500 τανκς να έχουν παραδοθεί σε 19 χώρες. Περισσότερα από 2.000 από αυτά έχουν σταλεί σε περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρεις έως έξι εβδομάδες εκπαίδευσης για τα πληρώματα επιχειρήσεων και το προσωπικό υποστήριξης για να αποκτήσουν βασική επάρκεια στο συγκεκριμένο τανκ.
Ο Ralf Raths, διευθυντής του Μουσείου Panzer στο Munster της Γερμανίας, δήλωσε ότι τα έμπειρα ουκρανικά πληρώματα αρμάτων μάχης θα είναι πιθανότατα σε θέση να μάθουν να χρησιμοποιούν το Leopard 2 αρκετά γρήγορα και η εκπαίδευση θα μπορούσε να συντομευτεί ώστε να επικεντρωθεί στις βασικές γνώσεις χειρισμού του τανκ.
Οι δυτικές παραδόσεις των Leopard 2 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα απαραίτητα πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος για να αντικαταστήσει τα δικά της μειούμενα αποθέματα της σοβιετικής εποχής, ανοίγοντας μια νέα λεωφόρο για τις προμήθειες δυτικής δύναμης πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε ο Yohann Michel, ερευνητής αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Μ1Α2 ABRAMS
Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν το άρμα μάχης M1A2 Abrams στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσουν στην πολεμική της προσπάθεια.
Το άρμα, επίσης αξίας 5 εκατ. λιρών, είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο διαμετρήματος 120 χιλιοστών το οποίο φορτώνεται χειροκίνητα από ένα από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και έχει εμβέλεια αποτελεσματικών πυρών άνω των 4 χιλιομέτρων.
Το άρμα μήκους 8 μέτρων διαθέτει επίσης ένα σύστημα εγκλωβισμού στόχων καθώς και δύο πολυβόλα 7,62 και ένα ακόμη πολυβόλο 12,7 χιλιοστών.
Το τανκ είναι επίσης καλά προστατευμένο από όλα τα γνωστά αντιαρματικά όπλα, καθώς διαθέτει σύνθετη θωράκιση Chobham, η οποία αποτελείται από χάλυβα και ουράνιο. Το άρμα βάρους 71 τόνων, το οποίο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1990, έχει επίσης εμβέλεια 425 χιλιομέτρων καθώς και τελική ταχύτητα περίπου 68 χιλιόμετρα/ώρα. Διαθέτει επίσης ερπύστριες, που το βοηθούν να αποδίδει καλά καθώς κινείται σε όλα τα εδάφη.
Ωστόσο, το άρμα, το οποίο τροφοδοτείται με αεριωθούμενο καύσιμο, θεωρείται λιγότερο κατάλληλο από τα γερμανικά άρματα Leopard 2 και τα βρετανικά άρματα Challenger 2, λόγω της υψηλής κατανάλωσης καυσίμου και των αναγκών συντήρησης.
Ο Colin Kahl, κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το άρμα Abrams είναι ένα «πολύ περίπλοκο κομμάτι εξοπλισμού». Πρόσθεσε ότι είναι «ακριβό και δύσκολο να εκπαιδευτεί κανείς σε αυτό».
CHALLENGER 2
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και θα εκπαιδεύσει τα ουκρανικά στρατεύματα στη χρήση τους.
Το Challenger 2, αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών, με πυροβόλο των 120 χιλιοστών και πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, είναι ένα άρμα μάχης σχεδιασμένο να επιτίθεται σε άλλα άρματα.
Είναι το μοναδικό παντός καιρού άρμα μάχης της Βρετανίας, με προστατευμένη ικανότητα άμεσων πυρών ακριβείας και αντιαρματικών ελιγμών, λέει ο βρετανικός στρατός.
Το μήκους 8 μέτρων Challenger 2 έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και εμβέλεια 340 μιλίων εντός δρόμου και 160 μιλίων εκτός δρόμου.
Ωστόσο, έχει τελική ταχύτητα περίπου 59 χλμ./ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς πιο αργό από το γερμανικό άρμα Leopard 2.
Το Challenger 2 έχει περιγραφεί από τους Βρετανούς στρατιωτικούς διοικητές ως ένα σύγχρονο άρμα το οποίο είναι «πολύ καλύτερα προστατευμένο, πιο αξιόπιστο και ταχύτερο» από τα σοβιετικά άρματα. Το πετρελαιοκίνητο άρμα, το οποίο ζυγίζει 62,5 τόνους, βρίσκεται σε υπηρεσία για τον βρετανικό στρατό από το 1994 και έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ.
LECLERC
Το άρμα μάχης Leclerc της Γαλλίας, αξίας 14 εκατομμυρίων λιρών, διαθέτει ένα πυροβόλο 120 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών και 7,62 χιλιοστών.
Το άρμα των 63 τόνων λέγεται ότι μπορεί να προσβάλει έξι στόχους, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων, μέσα σε ένα λεπτό με πιθανότητα πλήγματος 95%, σύμφωνα με το Military Today.
Το άρμα Leclerc, μήκους 9,5 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1990, έχει πλήρωμα τριών ατόμων: τον αρχηγό του άρματος, τον πυροβολητή και τον οδηγό. Διαθέτει προηγμένη προστασία έναντι ναρκών και ρουκετών με ένα αρθρωτό σύστημα θωράκισης, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την απειλή. Η θωράκιση αποτελείται από έναν συνδυασμό χάλυβα, κεραμικών και kevlar.
Το άρμα, που κινείται από 8κύλινδρο κινητήρα ντίζελ, έχει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιόμετρα/ώρα και αυτονομία 550 χιλιόμετρα.
Το άρμα είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης, το οποίο επιτρέπει στους αρχηγούς να γνωρίζουν τη θέση του άρματος και την ποσότητα πυρομαχικών και καυσίμων που τους έχουν απομείνει. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή (22/1) ότι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνάς του να «επεξεργαστεί» την ιδέα της αποστολής ορισμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Η Γαλλία θα λάβει την απόφασή της για τα άρματα μάχης με βάση τρία κριτήρια, δήλωσε ο Μακρόν: ότι η κοινή χρήση του εξοπλισμού δεν οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, ότι θα προσφέρει αποτελεσματική και λειτουργική βοήθεια όταν λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εκπαίδευσης και ότι δεν θα αποδυναμώσει τον στρατό της ίδιας της Γαλλίας.
T-72
Η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία βασίζονται κυρίως σε άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής εποχής, τα οποία έχουν καταστραφεί κατά εκατοντάδες σε 11 μήνες μαχών.
Το άρμα των 45 τόνων, το οποίο έχει εμβέλεια 465 χιλιομέτρων, είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο διαμετρήματος 125 χιλιοστών, καθώς και με ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, τα οποία είναι τοποθετημένα στην οροφή.
Το T-72, το οποίο κατασκευάστηκε το 1973 και έχει τρία άτομα πλήρωμα, είναι λιγότερο ευέλικτο από το Leopard 2 και άλλα παρόμοια δυτικά άρματα, επειδή δεν μπορεί να κάνει όπισθεν με ταχύτητα.
Ο Ralf Raths, διευθυντής του Μουσείου Panzer στο Munster της Γερμανίας, δήλωσε για το Τ-72: «Φανταστείτε έναν πυγμάχο που δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο ρινγκ, αλλά μόνο προς μία κατεύθυνση. Ο άλλος πυγμάχος, που μπορεί να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, έχει μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό συμβαίνει με τα Leopard».
Το T-72 είναι μακράν το πιο συνηθισμένο άρμα μάχης που διαθέτει η Ρωσία σε λειτουργία στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα διαθέτει και πιο προηγμένα άρματα μάχης.
Τ-90
Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 1.000 από τα προηγμένα άρματα μάχης Τ-90 στην Ουκρανία, σε σύγκριση με περίπου 5.000 Τ-72. Το T-90, αξίας 4 εκατομμυρίων λιρών, υποτίθεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα άρματα μάχης στον κόσμο και διαθέτει αναβαθμισμένα συστήματα θωράκισης και αντιπυραυλικής προστασίας σε σύγκριση με το T-72, τα οποία το καθιστούν πιο δύσκολο να καταστραφεί.
Από την εισβολή της Ρωσίας, αμέτρητα ρωσικά άρματα μάχης T-90M έχουν καταστραφεί από εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους Javelin.
Η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει το πιο προηγμένο της άρμα (το T-14 Armata) στην Ουκρανία, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι μια απόφαση υψηλού κινδύνου για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν οι επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα.
Το άρμα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 11 χρόνια και το πρόγραμμα έχει ταλαιπωρηθεί από καθυστερήσεις, μείωση του προγραμματισμένου μεγέθους του στόλου και αναφορές για κατασκευαστικά προβλήματα, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Το T-14 θα αποτελούσε επίσης έναν πονοκέφαλο για τη Ρωσία, καθώς είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από άλλα ρωσικά άρματα μάχης.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι ακόμη και αν η Ρωσία αναπτύξει το άρμα στην Ουκρανία, αυτό θα γίνει «κυρίως για προπαγανδιστικούς σκοπούς», καθώς οι διοικητές είναι «απίθανο να εμπιστευτούν το άρμα αυτό στη μάχη».