Οι φήμες των τελευταίων ημερών για επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν επιβεβαιώθηκαν και οι υποσχέσεις της Κίνας για στρατιωτική απάντηση αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα.
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έγινε η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικός που επισκέφθηκε την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, ωθώντας την Κίνα να ανακοινώσει δοκιμές πυραύλων και στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, κάτι που θα συνθέσει ένα σκηνικό αυξημένης έντασης στην περιοχή, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα.
Καταφθάνοντας στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης, η Νάνσι Πελόζι χαιρέτησε αξιωματούχους της Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Γου, και πόζαρε για φωτογραφίες. Το πρωί της Τετάρτης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο, Τσάι Ινγκ-γουέν.
Σε δηλώσεις αμέσως μετά την προσγείωση, η Πελόζι τόνισε ότι η επίσκεψή της «σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι η Αμερική «συνεχίζει να αντιτίθεται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo».
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.
Η κυκλική πτήση της Πελόζι προς την Ταϊβάν δείχνει τη μεγάλη απειλή της Κίνας
Το Bloomberg αναφέρει πως η πορεία του αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου της Πελόζι προς την Ταϊβάν ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να αποφύγει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μην προκαλέσει την περαιτέρω οργή του Πεκίνου και επιπλέον ανεπιθύμητες συνέπειες.
Τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων δείχνουν ότι το αεροσκάφος που μετέφερε την Πελόζι, το οποίο προσγειώθηκε στην Ταϊπέι λίγο πριν από τις 11 π.μ. τοπική ώρα, απέφυγε να πετάξει πάνω από την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Αντί να ταξιδέψει βορειοανατολικά από την Κουάλα Λουμπούρ απευθείας από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας -ένα ταξίδι που θα έφερνε το αμερικανικό αεροσκάφος κοντά σε κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χτίστηκαν σε νησίδες και υφάλους, όπως τα νησιά Spratly, που ανακτήθηκαν από την Κίνα-, το αεροπλάνο της Πελόζι πέταξε νοτιοανατολικά πάνω από την Ινδονησία, πριν στρίψει βόρεια και μετά ανατολικά των Φιλιππίνων, σύμφωνα με εικόνες που παρέχονται από το Flightradar24.
«Φαντάζομαι ότι η διαδρομή πτήσης θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Προσοχή ίσως δοθεί και στη στρατιωτικοποίηση των τριών μεγαλύτερων κινεζικών τεχνητών νησιών στα Spratlys, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μόνιμες αμυντικές εγκαταστάσεις και όπλα», δήλωσε η Meia Nouwens, ανώτερη συνεργάτις για την κινεζική αμυντική πολιτική και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.
Οργισμένη απάντηση της Κίνας: Θα υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα
Η Κίνα, σε απάντηση, καταδίκασε την επίσκεψη και ανακοίνωσε ότι ξεκινά δοκιμές πυραύλων ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές γύρω από το κύριο νησί της Ταϊβάν, από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου.
Οι ασκήσεις είναι η πιο σημαντική επίδειξη δύναμης από την Κίνα γύρω από την Ταϊβάν, τουλάχιστον από το 1995, όταν το Πεκίνο εκτόξευσε δοκιμαστικούς πυραύλους στη θάλασσα κοντά στο νησί, ως απάντηση στην επίσκεψη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ταϊβάν,
Λι Τενγκ-Χούι, στις ΗΠΑ. Τότε, η Κίνα κήρυξε επίσης ζώνες αποκλεισμού γύρω από τις περιοχές-στόχους κατά τη διάρκεια των δοκιμών, διακόπτοντας τη ναυτιλία και την εναέρια κυκλοφορία.
«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου σε δήλωση μετά την προσγείωση της Πελόζι.
Ρωσία υπέρ Κίνας: Σαφής πρόκληση η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν -«Έχει δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα»
Ανακοίνωση υποστήριξης προς τη Κίνα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφορικά με την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, κάνοντας λόγο για «σαφή πρόκληση» των ΗΠΑ.
«Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν», δήλωσε συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν «σαφή πρόκληση», με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.
Ταϊβάν: Ο στρατός είναι έτοιμος και ικανός να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια
Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, είχε δεσμευθεί για στρατιωτική απάντηση πριν από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι «θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας» και ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί».
«Θα βεβαιωθούμε ότι θα έχει μια ασφαλή επίσκεψη. Δεν θα εκφοβιστούμε ούτε θα αποθαρρυνθούμε από όλες τις άλλες δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω της κινεζικής ρητορικής ή ακόμη και ορισμένων ενεργειών τους», δήλωσε στο CNN ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Οι αγορές προετοιμάζονται για άσχημα νέα λόγω της επίσκεψης, με τις μετοχές να υποχωρούν και τα περιουσιακά στοιχεία, όπως το γιεν και τα ομόλογα, να ανεβαίνουν.
Αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η Κίνα σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ταϊβάν, το Πεκίνο ανταποκρίθηκε σε προηγούμενες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων με μεγάλες εφόδους στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν ή στη γραμμή που χωρίζει τα στενά.
Η Ταϊβάν δέχτηκε κυβερνοεπιθέσεις πριν από την άφιξη της Πελόζι, με το προεδρικό γραφείο να λέει ότι υπέστη ένα μπαράζ επιθέσεων, διαρκείας 20 λεπτών, τις πρώτες βραδινές ώρες, που ήταν 200 φορές χειρότερο από το συνηθισμένο. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αντιμετώπισε επίσης περιοδικές διακοπές.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι ο στρατός του νησιού είναι έτοιμος να στείλει «κατάλληλες ένοπλες δυνάμεις, ανάλογες με την απειλή», προσθέτοντας ότι είναι «αποφασισμένος, σίγουρος και ικανός να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια».
Κίνα: «Δικαιολογημένα τα αντίποινα για την προκλητική επίσκεψη»
Η Πελόζι είναι η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικός που επισκέφθηκε την Ταϊβάν από το 1997, όταν το έκανε ο τότε ομόλογός της, Νιουτ Γκίντριτς. Αυτό έγινε λίγο μετά την τελευταία μεγάλη κρίση στα στενά της Ταϊβάν, όταν η Κίνα έριξε πυραύλους στη θάλασσα κοντά σε λιμάνια και ο τότε πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, έστειλε δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στην περιοχή.
Την Τετάρτη η Πελόζι θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν, θα γευματίσει με τον πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν και θα συναντηθεί με ακτιβιστές της δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.
Η στάση της Πελόζι στην Ταϊβάν, για την οποία δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, έρχεται αφότου η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής ηγήθηκε αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Ακολούθως, η αμερικανική αποστολή θα κατευθυνθεί στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία -δύο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Ενώ ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποτρέψει τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, τονίζοντας ότι το Κογκρέσο είναι ένα ανεξάρτητο σκέλος της κυβέρνησης, το Πεκίνο απέρριψε αυτό το επιχείρημα.
Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, επέκρινε την «προκλητική» επίσκεψη και είπε ότι τυχόν αντίποινα από το Πεκίνο θα ήταν «δικαιολογημένα». Ωστόσο, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια πιθανή διά ζώσης συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Σι αργότερα φέτος.
Ταϊβάν: Η «πέτρα του σκανδάλου» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εδώ και 72 χρόνια
Η Ταϊβάν παραμένει το πιο ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας από το 1950 -όταν το νησί του Ειρηνικού συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες-, με το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει μια μέρα κάποια στρατιωτική σύγκρουση. Ο Μπάιντεν είπε τον Μάιο ότι η Ουάσιγκτον θα παρέμβει για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα, αν και ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι εννοούσε ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν όπλα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες.
Κινεζικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Global Times, που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστήριξαν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα απαντούσε επιθετικά σε ένα ταξίδι της Πελόζι, πιθανώς στέλνοντας μεγάλη ποσότητα στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το νησί της Ταϊβάν και πολεμικά πλοία στα κοντινά ύδατα. Τέτοιες πρωτοφανείς ενέργειες θα αναπαριστούσαν τη δήλωση της κυριαρχίας της χώρας στο νησί της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1978 για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να αναγνωρίσει μόνο το Πεκίνο ως έδρα της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ αναγνώρισε -χωρίς, όμως, να επιδοκιμάζει- την κινεζική θέση ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος της.
Οι ΗΠΑ επέμειναν ότι οποιαδήποτε ενοποίηση μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας πρέπει να είναι ειρηνική και προμήθευσαν την Ταϊβάν με προηγμένα όπλα, ενώ παρέμειναν σκόπιμα αόριστες σχετικά με το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα βοηθούσαν στην άμυνα έναντι μιας κινεζικής επίθεσης.
Πάντως, επισκέψεις από Αμερικανούς βουλευτές χαμηλότερου προφίλ προκάλεσαν επίσης στρατιωτικές απαντήσεις από την Κίνα. Τον περασμένο Νοέμβριο, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν γύρω από την ανατολική πλευρά του νησιού, έπειτα από επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου.