Μετά την αποτυχία των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη στελεχωση των κορυφαίων πόστων της ΕΕ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στη συνέχεια της συνόδου κορυφής σε μια προσπάθεια να τα βρουν για την σύνθεση της νέας διευθυντικής ομάδας και να αποφύγουν να δώσουν την εικόνα μίας Ευρώπης σε αδυναμία να κυβερνηθεί.
Η επανέναρξη των συνομιλιών θα καθυστερήσει ως τις 14:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει τις ξεχωριστές διαβουλεύσεις που έχει με ηγέτες χωρών. Αλλά η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη φαίνεται, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά την άφιξή τους.
Η Μέρκελ ζητά ευελιξία
Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρά το αντάρτικο με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη ζητώντας ευελιξία από τους υπόλοιπους ηγέτες. «Όλοι πρέπει να μετακινηθούν λίγο από τις θέσεις τους», είπε, «και τότε θα υπάρξει ευκαιρία» για συμφωνία. Τόνισε δε ότι προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο «αποφασισμένη»
Ο Σάντσεθ στηρίζει Τίμερμανς
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οι Σοσιαλιστές ηγέτες θα υπερασπιστούν την υποψηφιότητα του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν κι ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τον Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου. Και στρέφοντας τα βέλη του κυρίως κατά Πολωνίας και Ουγγαρίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αμφισβητούν τον Τίμερμανς επειδή υπερασπίστηκε τις αξίες της Ένωσης και τις συνθήκες της.
Κόντε: Θα ήθελα γυναίκα στο τιμόνι της Κομισιόν
«Δεν πρέπει να δεσμευόμαστε από τα κριτήρια των Spitzenkandidaten γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα επικρατήσει η κομματική προέλευση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Και πρόσθεσε με νόημα: «Θα ήθελα μια γυναίκα πρόεδρο της Κομισιόν». Διπλωμάτες λένε ότι δεν εννοεί την Δανή επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αλλά την CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας, τη Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης επιμένουν κατά Τίμερμανς
Αλλά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιτάσσονται στην υποψηφιότητα Τίμερμανς εμμένουν στις θέσεις τους. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι δεν έδειξε διόλου αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. «Έχουμε άλλη μια δύσκολη μέρα μπροστά μας», είπε υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλεγούν ομόφωνα από «μια μεγάλη πλειοψηφία». «Θέλουμε να επιλεγούν οι υποψήφιοι στη βάση της γεωγραφικής ιθσορροπίας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να είναι ανοικτόμυαλοι μπροστά στο γεγονός ότι η Ευρώπη αλλάζει».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις τόνισε ότι η κυβέρνησή του θέλει έναν πρόεδρο της Κομισιόν που να μην έχει αρνητικές απόψεις για την ανατολική Ευρώπη λόγω της διαφωνίας των χωρών της στο μεταναστευτικό. «Ο Τίμερμανς δεν είναι αποδεκτός», τόνισε.
Ρούτε: Δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για έντονες διαβουλεύσεις χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί «με πολλά τηλεφωνήματα, μηνύματα κτλ», αλλά όπως σημείωση μπορεί να χρειαστεί ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία. «Ελπίζω να υπάρξει επιτέλους μια πλειοψηφία υπέρ κάποιου και αυτό σε συνάρτηση με τη διανομή των άλλων πόστων». Ερωτηθείς, για την αρνητική στάση του Τσέχου πρωθυπουργού απέναντι στον συμπατριώτη του τον Τϊμερμανς, ο Ρούτε είπε μόνον ότι «όλοι οι συνάδελφοι έχουν διάφορες θέσεις για διάφορους υποψήφιους που κατονομάζονται. Το ίδιο κι εγώ, αλλά δεν τις ανακοινώνω».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει πριν την έναρξη της Συνόδου σειρά επαφών με τους πρωθυπουργούς Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ολλανδίας και Βελγίου πριν από ένα τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.
Νέα ονόματα στο τραπέζι
Στο μεταξύ έχουν πέσει νέα ονόματα στο τραπέζι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, όπως εκείνο της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πιθανής υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ η ομάδα των χωρών που αντιτίθεται στον Τίμερμανς προωθεί την CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων. Αμφότερες πληρούν το κριτήριο του φύλου και προέρχονται από το ΕΛΚ, αλλά βρίσκονται εκτός του πεδίου των επίσημων υποψηφίων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποδοχή τους για τις άλλες παρατάξεις της ευρωβουλής και ορισμένους ηγέτες.