Μια ασυνήθιστη τροπή πήρε η σύνοδος Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στον χώρο για τις πρώτες δηλώσεις.
Ρεπόρτερ φάνηκαν να μπλοκάρουν κάμερες, ενώ άλλοι φώναζαν, με συνέπεια τα όσα έλεγαν Μπάιντεν και Πούτιν να ακούγονται μετά βίας.
Η Anita Kumar του Politico, που βρισκόταν εκεί, περιέγραψε «την πιο χαοτική διαμάχη ΜΜΕ που έχει δει σε προεδρική συνάντηση εδώ και εννέα χρόνια».
Φωτογραφία: Στιγμή από το χάος που επικράτησε στη Σύνοδο
«Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Politico.
Μερικά λεπτά μετά, η Kumar έγραψε ότι η ρωσική ασφάλεια τράβηξε το κόκκινο σχοινί που χώριζε Τύπο και προέδρους, με την κατάσταση να ξεφεύγει.
«Η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει», ανέφερε η Kumar, προσθέτοντας: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».
Τα θέματα που θα θέσει ο Μπάιντεν
Μετά το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν-Πούτιν, το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, οι συνομιλίες διευρύνθηκαν.
Οπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, ο Μπάιντεν σκοπεύει να ασκήσει άμεση πίεση στον Πούτιν για πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας. Παράλληλα, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν ευελπιστεί να συζητήσουν και για ζητήματα που υπάρχει κοινό έδαφος, όπως για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και την αλλαγή του κλίματος.
Άλλα πιθανά θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν την κράτηση Αμερικανών πολιτών από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην πεζοναυτών, καθώς και την πιθανή επιστροφή Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία και το αντίστροφο.
«Όταν η άλλη πλευρά προσπαθεί να πει ότι υπάρχουν θέματα που είναι εκτός συνομιλίας ή που δεν θα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, για τον Αμερικανό πρόεδρο τίποτα δεν είναι εκτός κάδρου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.