Tο μέλλον του Νικολάς Μαδούρο και της Βενεζουέλας θα είναι από τα βασικά στην ατζέντα των επαφών του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μάικ Πομπέο, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φθάνει σήμερα στη Ρωσία για πρώτη φορά υπό αυτή του την ιδιότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph ο Αμερικανος υπ Εξ καταφθάνει στο Σότσι γνωρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι προσηλωμένος 100% στο στόχο της διατήρησης του Μαδούρο στην εξουσία. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απεχθάνεται τον Νικολάς Μαδούρο. Το θέμα είναι πώς θα βγει απ’ αυτό το μπλέξιμο», είπε στη βρετανική εφημερίδα πηγή από τη Βενεζουέλα που έχει μακρόχρονη εμπειρία στις σχέσεις με τη Μόσχα.
Η Ρωσία θεωρεί τη Βενεζουέλα σημαντικό σύμμαχο στη Λατινική Αμερική, μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους στην οποία έχει δανείσει και μεγάλα κεφάλαια με τη μία ή την άλλη μορφή, ενώ σημαντικές μπίζνες εκεί κάνει ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft. Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύεται ότι είπε στον Ντόναλντ Τραμπ στην μακρά τηλεφωνική τους συνομιλία στις 3 Μαϊου ότι αποστρέφεται τον Μαδούρο κι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί την απομάκρυνσή του από την εξουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του αναφορικά με το τηλεφώνημα αυτό. «Δεν αποζητεί καθόλου να εμπλακεί στη Βενεζουέλα, πέραν του ότι θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι θετικό εκεί. Κι εγώ το ίδιο αισθάνομαι. Θέλουμε να φθάσει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κόσμος λιμοκτονεί, δεν έχουν νερό και τρόφιμα», είχε πει.
Ο Πούτιν «πρόθυμος» να εγκαταλείψει τον Μαδούρο, αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία
Στη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας εξέγερσης, όταν ο Χουάν Γκουαϊδό, που απέτυχε να απομακρύνει από την εξουσία τον Μαδούρο, ο τελευταίος φέρεται να τηλεφώνησε στη Μόσχα ζητώντας άδεια να πετάξει εκεί με το αεροπλάνο του, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Telegraph, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. Ο Ρώσος αναλυτής και δημοσιογράφος Βλαντίμιρ Φρόλοφ, που έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, είπε ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να «εγκαταλείψει» τον Μαδούρο με το κατάλληλο αντάλλαγμα. «Ο Πούτιν το ανέφερε αυτό στη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Τραμπ», έγραψε ο Φρόλοφ. «Απόσυρση της ρωσικής στρατιωτικής υποστήριξης προς τον Μαδούρο με αντίστοιχη απόσυρσης της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία».
Ιράν, Συρία, Ουκρανία, αφοπλισμός στην ατζέντα
Πέρα από το θέμα του Μαδούρο στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται και άλλα ακανθώδη ζητήματα, στα οποία διαφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία και στα οποία ο Πομπέο καλείται να βρει την ισορροπία μεταξύ της δηλωμένης σκληρής του στάσης και της επιθυμίας του Τραμπ να προσεγγίσει τη Μόσχα γυρίζοντας σελίδα στις τεταμένες σχέσεις μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι ελπίζει η επίσκεψη Πομπέο να επιτρέψει «να σταθεροποιηθούν κατά τι» οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως παραδέχθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ότι οι συζητήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν στον Τραμπ ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται στη Βενεζουέλα για να στηρίξει τον Μαδούρο, προδιαγράφονται «δύσκολες» , καθώς οι θέσεις των δύο χωρών είναι «διαμετρικά αντίθετες».
Αν και είναι στενός συνεργάτης του Τραμπ, ο Πομπέο στηρίζει τη διατήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στη Ρωσία, κάτι που επανέλαβε το Σάββατο σε ομιλία του στην Καλιφόρνια. Ο Πομπέο εκτίμησε ότι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί βρίσκονται «απέχουν από την πραγματικότητα» τις τελευταίες δεκαετίες πιστεύοντας ότι το να περιλαμβάνουν «χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία στη λεγόμενη διεθνή τάξη θα επιταχύνει την πρόοδό τους προς τη δημοκρατία». «Μπορούμε να δούμε τώρα, 30 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ότι το καθεστώς του Πούτιν σκοτώνει εν ψυχρώ αντιφρονούντες και εισβάλει σε γειτονικές χώρες».