H ώρα της κρίσης πλησιάζει καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου οι Βρετανοί θα μάθουν τον επόμενο ηγέτη των Τόρηδων και πρωθυπουργό της χώρας κι ο Ρίσι Σούνακ με τη Λιζ Τρας τρέχουν να εξασφαλίσουν την προτίμηση των περίπου 180.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος λανσάροντας – ή ρετουσάροντας στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών - ο καθένας το δικό του στυλ στην προεκλογική καμπάνια.
Mε τη μάχη να κορυφώνεται, ο Σούνακ εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο χαλαρός και φιλικός στις επαφές του με τους ψηφοφόρους των Τόρηδων σε μια προσπάθεια να αποτινάξει τη ρετσινιά του πλουσιόπαιδου με τα πανάκριβα κοστούμια που του κόλλησε το αντίπαλο στρατόπεδο. Στην επίσκεψή του στο Λάνκασιρ ο Σούνακ πόζαρε – με χαμόγελο βγαλμένο από διαφήμιση οδοντόπαστας - για σέλφι με μέλη της τοπικής οργάνωσης στο Κλίδεροε.
Εκεί έδειξε να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των ηλικιωμένων για σειρά προβλημάτων, όπως το αυξημένο κόστος διαβίωσης, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με παιδιά μπροστά στους φακούς των φωτορεπόρτερ των βρετανικών ΜΜΕ.
Χαλαρό στιλ προσπάθησε να λανσάρει από την άλλη και η Λιζ Τρας επισκεπτόμενη κέντρο νεότητας στο Ντέιγκενχαμ, όπου έκανε επίδειξη των ικανοτήτων της στο μπιλιάρδο
ενώ δοκίμασε την τύχη της και στο πινγκ πονγκ...
Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν μακράν μπροστά την υπουργό Εξωτερικών έναντι του Σούνακ, το επιτελείο του τελευταίου εστιάζει στην προβολή του ως ικανού διαχειριστική κρίσεων, καθώς κράτησε το τιμόνι της βρετανικής οικονομίας κατά την πανδημία δαπανώντας πάνω από 300 δις λίρες για να κρατήσει ζωντανές τις θέσεις εργασίας και τη ζήτηση στη χώρα. Όμως οι κινήσεις του άφησαν τη Βρετανία με ένα έλλειμμα - ρεκόρ στον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο φορολογικό φορτίο για τους πολίτες εδώ και δεκαετίες.
Αν και οι προοπτικές για την πορεία της οικονομίας είναι δυσοίωνες, όσον αφορά στην κούρσα διαδοχής η Τρας έχει καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι στο πεδίο των εντυπώσεων υποσχόμενη περικοπές φόρων που θα δώσουν ώθηση στον οικονομικό δυναμισμό και θα ανακουφίσουν τους Βρετανούς που αντιμετωπίζουν μια επιδεινούμενη κρίσης ακρίβειας, μια κλασική συνταγή φιλελευθερισμού, που βρίσκει απήχηση στα μεγαλύτερης ηλικίας και με σχετική οικονομική άνεση μέλη των Τόρηδων στα νότια της χώρας, σε αντίθεση με τη νέα, δεύτερη εκλογική βάση του κόμματος, εκείνη των πρώην ψηφοφόρων των Εργατικών στα βόρεια, όπου κατέρρευσε στις προηγούμενες εκλογές το λεγόμενο «Κόκκινος Τείχος».
Γιατί προηγείται τόσο πολύ η Τρας του Σούνακ στην προτίμηση των μελών των Τόρηδων
Η Τρας, σχολιάζουν πολιτολόγοι, παίζει με το φόβο των μελών του κόμματος για το επίπεδο της φορολογίας και τις δημόσιες δαπάνες και χρησιμοποίησε το κόστος διαβίωσης ως λόγο για να εισηγείται περικοπές φόρων, που ο Σούνακ καταγγέλλει ως «σημείωμα εκλογικής αυτοχειρίας» για τους Συντηρητικούς.
Παράλληλα κατάφερε να δημιουργήσει ένα αφήγημα που την προβάλει υπό θετικό πρίσμα ως ένα συνηθισμένο άτομο από ένα όχι ιδιαίτερα ευκατάστατο υπόβαθρο, ενώ εμφανίζει τον Σούνακ ως ένα πλουσιόπαιδο, που φοίτησε σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, το Ουίντσεστερ και που τώρα, μαζί με τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, διαχειρίζονται μια μεγάλη περιουσία.
Ο «εκλέξιμος» Σούνακ
Την ίδια ώρα ο Σούνακ προσπαθεί να εμφανιστεί στα μέλη των Τόρηδων ως ο πολιτικός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσει την προτίμηση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος και να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που το αμφισβητούν και το σημαντικότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών θεωρούν ότι είναι πιθανότερο να επικρατήσει η Τρας – αν και αμφότεροι δεν τα πάνε καλά απέναντι στον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, σε σφυγμομετρήσεις.
Ο Σούνακ φαίνεται να κερδίζει πόντους ως πιο «πρωθυπουργίσιμος» στην αντίληψη του κοινού , αλλά παρά την καλή του εμφάνιση στο ντιμπέιτ που είχε οργανώσει το BBC, έδειξε πιο επιθετικός σε αντίθεση με μια «φυσιολογική» Τρας, που δείχνει να κατανοεί τις ανησυχίες των πολιτών.
Έχουν πιθανότητες ο Σούνακ ή η Τρας να οδηγήσουν τους Τόρηδες σε νέα εκλογική νίκη;
Το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει μια κρίση εμπιστοσύνης λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου δημοσίων δαπανών και φορολογίας και πιθανώς, στην πορεία, και της μεγαλύτερης μεταπολεμικά πτώσης του βιοτικού επιπέδου στη Βρετανία. Κι ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να επιβιώσει εκλογικά σε τέτοιες συνθήκες. Οι μόνες ελπίδες των Τόρηδων στηρίζονται στο ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν πειστεί ότι το Εργατικό Κόμμα έχει τις λύσεις.
Όποιος εκ των Τρας και Σούνακ αναλάβει το τιμόνι, θα βρεθεί σε μια θέση όπως εκείνη του Γκόρντον Μπράουν, που ανέλαβε την πρωθυπουργία στο δεύτερο ήμισυ της κυβερνητικής θητείας και βρέθηκε αντιμέτωπος με μια τεράστια οικονομική κρίση. Και το ερώτημα παραμένει αν έχουν τα φόντα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά…