Γερό πλήγμα δέχθηκαν οι Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ από μια νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία, που δείχνει ότι ουδείς εκ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας των Τόρηδων είναι δημοφιλέστερος σε σύγκριση με τον Μπόρις Τζόνσον εφόσον βρεθούν αντιμέτωποι με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Times, το 28% θεωρεί καλύτερο πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον σε σύγκριση με τον επικεφαλής των Εργατικών, ενώ το φαβορί για τη διαδοχή του, η Λιζ Τρας, δεν καταφέρνει να ενισχύσει τα ποσοστά των Συντηρητικών, αφού πιάνει επίσης ποσοστό 28% έναντι 31% που προτιμούν τον Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Σούνακ τα πάει ελαφρώς χειρότερα σε μια σύγκριση με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μόνον το 27% υπέδειξε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός, έναντι 31% που τάσσονται υπέρ του σερ Κιρ Στάρμερ.
Τρας και Σούνακ συνεχίζουν τη μάχη για να εξασφαλίσουν την ψήφο των μελών των Τόρηδων, ώστε να διαδεχθούν τον Τζόνσον στην αρχηγία και την πρωθυπουργία σε μια ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Η δημοσκόπηση της YouGov, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.968 ατόμων στις 4 και 5 Αυγούστου, ήρθε να τους υπενθυμίσει ότι όποιος κι αν νικήσει, θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να πείσει το εκλογικό σώμα ότι είναι καλύτερος από τον Τζόνσον. Στην ίδια σφυγμομέτρηση το 62% εκείνων των ψηφοφόρων που άλλαξαν στρατόπεδο προ τριετίας και ψήφισαν τους Συντηρητικούς εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τζόνσον έναντι του Στάρμερ, ενώ το 59% την Τρας και το 55% τον Σούνακ. Αλλά η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εμφανίζεται δημοφιλέστερη μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων έναντι του Σούνακ, αφού το 41% όσων ψήφισαν Τόρηδες το 2019 είπαν ότι η Τρας θα ήταν καλύτερη πρωθυπουργός από τους άλλους υποψηφίους του κόμματος έναντι 26% του Σούνακ.
Ωστόσο, στο σύνολο των ψηφοφόρων, Τρας και Σούνακ ισοψηφούν με 24%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (49%) δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι ποιος θα ήταν καλύτερος μεταξύ του πρώην ΥΠ ΟΙΚ και της ΥΠ ΕΞ. Πάντως δύο στους τρεις (64%) είπαν ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού και μόνον το 17% θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις περικοπές φόρων.