Πρώτη κατά μέτωπον επίθεση Σούνακ σε Πούτιν: Δεν ένιωσε ικανός να έρθει στην G20 να μας αντιμετωπίσει - iefimerida.gr

Πρώτη κατά μέτωπον επίθεση Σούνακ σε Πούτιν: Δεν ένιωσε ικανός να έρθει στην G20 να μας αντιμετωπίσει

Ρίσι Σούνακ στη σύνοδο των G20
Ο Ρίσι Σούνακ στην ομιλία του στη σύνοδο των G20 / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρώτη του ομιλία σε σύνοδο των G20 έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, προχωρώντας σε μια δριμεία επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την απουσία του.

Μιλώντας στην G20, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τους παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, καθώς η αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία θα έκανε «τη μεγαλύτερη διαφορά» στις παγκόσμιες υποθέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την έναρξη της συνόδου, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ομιλία του για να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και τη στόχευση αμάχων και προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες για την απειλή που αποτελεί για τη διεθνή τάξη.

«Ένας άνθρωπος έχει τη δύναμη να τα αλλάξει όλα αυτά. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πούτιν δεν ένιωσε ικανός να έρθει μαζί μας εδώ. Ίσως, αν το είχε κάνει, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να επιλύουμε τα πράγματα. Επειδή η μεγαλύτερη διαφορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εάν η Ρωσία αποχωρούσε από την Ουκρανία και τερμάτιζε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», είπε ο Σουνάκ στη σύνοδο κορυφής, στην οποία μίλησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επικρίσεις Σούνακ σε Κίνα και Ινδία για την ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σε μια συγκαλυμμένη παρατήρηση για τα έθνη που έχουν παραμείνει ουδέτερα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, ο Σούνακ είπε ότι όλες οι χώρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του προηγούμενου που έχει δημιουργηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βαθιές επιπτώσεις για όλους μας, επειδή έχει υπονομεύσει τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Όλοι εξαρτόμαστε από αυτές τις αρχές. Είναι τα θεμέλια της διεθνούς τάξης. Πρέπει να τηρηθούν», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ απλό -οι χώρες δεν πρέπει να εισβάλλουν στους γείτονές τους, δεν πρέπει να επιτίθενται σε υποδομές και άμαχους πληθυσμούς και δεν πρέπει να απειλούν με πυρηνική κλιμάκωση. Σίγουρα αυτά είναι πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι».

Ο Σούνακ χρησιμοποίησε επίσης την παρέμβασή του για να ζητήσει τον τερματισμό της κρίσης των σιτηρών.

«Η εργαλειοποίηση ενέργειας και τροφίμων είναι εντελώς απαράδεκτη. Τα δύο τρίτα των σιτηρών της Ουκρανίας πηγαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο η Ρωσία έχει καταστρέψει τα αποθέματα σιτηρών και έχει μπλοκάρει τις αποστολές. Βλάπτει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και αυτό δεν έχει να κάνει με κυρώσεις. Όλοι μας πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα να επαναφέρει την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ