Πώς η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ μπορεί να σηματοδοτήσει μια ολική επαναφορά στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία; Το Politico αναλύει.
Η 14η Νοεμβρίου μπορεί στο μέλλον να χαρακτηρίζεται ως ημερομηνία-κλειδί για τις αγγλογαλλικές σχέσεις. Οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα μια νέα συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, δίνοντας ενδεχομένως ένα τέλος στην ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2016.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται πως έπαιξε, σύμφωνα με το Politico, η άφιξη Σούνακ στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί πιο εύκολα να συνεννοηθεί με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο, άλλωστε, μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Δύο επιδέξια, πλούσια, μικροκαμωμένα golden boys γύρω στα 40, με κεντροδεξιές τάσεις και φιλοδοξίες για εξουσία αλλά και πραγματισμό.
Και μπορεί ακόμη να είναι νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα για τη σχέση τους, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία τολμούν να ελπίζουν ότι μια νέα εποχή «εγκάρδιας συνεννόησης» (Entente Cordiale) μπορεί να σφυρηλατηθεί μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η συνάντηση Σούνακ - Μακρόν στην Αίγυπτο, το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των αγγλογαλλικών σχέσεων
Η καλή τους χημεία φάνηκε ήδη, κατά τη διμερή συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27 στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν γοητεύτηκε αρκετά ώστε να προσκαλέσει τον Σούνακ στο Παρίσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ οι δυο τους συναντιούνται ξανά αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της G20.
Στα σκαριά είναι, μάλιστα, και η πρώτη επίσημη αγγλογαλλική σύνοδος κορυφής εδώ και πέντε χρόνια, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους. Η διάθεση για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον εμφανής.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο, ο Σούνακ ήταν αποφασισμένος να βάλει τέλος στις διαμάχες μεταξύ του Μακρόν και των δύο προκατόχων του, Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον. Στην πρώτη ιδιωτική τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μακρόν μετά την ιδιότητα του πρωθυπουργού, στις 28 Οκτωβρίου, «τόνισε τη σημασία που αποδίδει στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γαλλία –τη γείτονα και σύμμαχό μας».
Τα ζητήματα που «καίνε» και τα «θέλω» Αγγλίας και Γαλλίας
Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλά «καυτά» ζητήματα να επιλύσουν. Το πρώτο και σημαντικότερο, η παράνομη μετανάστευση μέσω της Μάγχης φαίνεται να οδεύει προς αντιμετώπιση. Υπάρχει, όμως, το φλέγον ζήτημα της ενεργειακή ασφάλειας αλλά και η συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit. Ακόμη, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών ελπίζουν -με επιφυλακτικότητα, αν μη τι άλλο- ότι μια συμφωνία για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την άνοιξη.
Πάντως, η επανεκκίνηση των αγγλογαλλικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Ο Ζαν-Λουί Θιριότ, Γάλλος βουλευτής του Δημοκρατικού, πρότεινε ότι ο Μακρόν θα επιθυμούσε να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ντάουνινγκ Στριτ δεδομένων των δυσκολιών στη σχέση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Άλλοι διπλωμάτες λένε ότι ο Μακρόν θέλει απλώς να επιλύσει τις πολλαπλές εκκρεμότητες στις αγγλογαλλικές σχέσεις.
Για τον Σουνάκ, από την άλλη, μια στενή σχέση με το Παρίσι θα αποδειχθεί απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με το Brexit, λόγω της επιρροής που ασκεί ο Γάλλος πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά, μετά από χρόνια -που σε κάποιους φάνηκαν αιώνες- σκληρής διαμάχης, ο «έρωτας» μπορεί επιτέλους να ανθίσει κατά μήκος της Μάγχης.