Μια πραγματική λαοθάλασσα, που είχε να δει η Τεχεράνη από το 1989 όταν συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία τον ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί – πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας του Ιράν για την κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος απειλών με τις ΗΠΑ .
Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου αργότερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής για τον Ιρανό στρατηγό, που φονεύθηκε από αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή.
Ενώ η κόρη του προειδοποίησε ότι ο θάνατός του θα φέρει στις ΗΠΑ «μαύρες ημέρες». «Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί.
Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ. Τα φέρετρα του Σουλεϊμανί αλλά και του επικεφαλής της ιρακινής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, που επίσης σκοτώθηκε στην επιδρομή της Παρασκευής, πέρασαν πάνω από τα κεφάλια του πλήθους.
Έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.
Παρόντες στην κηδεία ήταν και κάποιοι από τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, ανάμεσά τους και ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ο οποίος δήλωσε: «Δηλώνω ότι ο μάρτυρας διοικητής Σουλεϊμανί είναι μάρτυρας της Ιερουσαλήμ».
«Επικήρυξαν το κεφάλι του Τραμπ με 80 εκατ. δολάρια»
Ένας από τους διοργανωτές της κηδείας του στρατηγού Σουλεϊμανί κάλεσε κάθε Ιρανό να δωρίσει από ένα δολάριο για να συγκεντρωθεί ένα ποσό 80. εκατ. δολαρίων που θα δοθεί σε όποιον ή όποιους δολοφονήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε η Mirror. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση απείλησαν μάλιστα να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Λευκού Οίκου σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.
Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργία στην Τεχεράνη, ώστε να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στην κηδεία του Σουλεϊμανί. Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστοί για την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί το πλήθος, ενώ κλειστά παραμένουν σχολεία και πανεπιστήμια.
Από την Τεχεράνη η σορός του εκλιπόντα στρατηγού θα μεταφερθεί στην ιερή σιιτική πόλη Κομ, όπου θα πραγματοποιηθεί μία άλλη τελετή προς τιμή του μπροστά από το μαυσωλείο. Η σορός του έχει προγραμματιστεί να ταφεί αύριο Τρίτη στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν.
Νέες απειλές από την ηγεσία του Ιράν
Η ηγεσία στην Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια κι ότι θα πάρει το αίμα της πίσω για τη δολοφονία του στρατηγού. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ προανήγγειλε «ισχυρή εκδίκηση». Ποια ακριβώς θα είναι τα αντίποινα, πότε και που θα εκδηλωθούν παραμένει ανοικτό.
Ο Σουλεϊμανί είχε αναπτύξει ένα δίκτυο πολιτοφυλακών στο Ιράκ, τη Γάζα και των Λίβανο, που μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων ή των συμμάχων τους, ενώ δεν αποκλείονται χτυπήματα κατά δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ, ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους στον πλανήτη, εξ’ ου και η απόφαση της Ιαπωνίας να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Οι Αμερικανοί μελετούν τα πιθανά σενάρια αντιποίνων του Ιράν
Αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής, Rukmini Callimachi, που επικαλείται αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον. Σενάρια που προβλέπουν επιθέσεις όχι μόνον κατά Αμερικανών στρατιωτών και βάσεων, αλλά και κατά πρεσβειών των ΗΠΑ σε χώρες όπως το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και στοχευμένες απαγωγές και δολοφονίες Αμερικανών πολιτών.
Το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος: από τη μια αισθάνεται υποχρεωμένο να να αντιδράσει με κάποιο τρόπο στη δολοφονία του πανίσχυρου στρατηγού και μάλιστα με τρόπο που να ικανοποιήσει τη λαϊκή οργή. Από την άλλη δεν θέλει να διακινδυνέψει μια πολεμική σύρραξη με την αμερικανική υπερδύναμη, όσο ισχυρή κι αν είναι η πολεμική μηχανή του. Ο κίνδυνος να χάσει την ψυχραιμία της η Τεχεράνη και να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο παραμένει μεγάλος.
Το Ιράν αποδεσμεύεται από την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Ήδη το Ιράν έθεσε σε ύψιστη επιφυλακή τις πυραυλικές του εγκαταστάσεις κι έκανε μια πρώτη κίνηση, ανακοινώνοντας ότι δεν περιορίζεται πλέον από τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015 στη Βιέννη αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία όσον αφορά στον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.
Ο
Τραμπ απειλεί το
Ιράκ με κυρώσεις
Την ίδια ώρα ο Τραμπ επιμένει στην εμπρηστική ρητορική εντείνοντας τις απειλές του προς το Ιράν, αλλά και το Ιράκ μετά το πράσινο φως που άναψε το κοινοβούλιο στη Βαγδάτη για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. Αν και το ψήφισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για την ιρακινή κυβέρνηση, από τις δηλώσεις του ιρακινού πρωθυπουργού θεωρείται βέβαιο πως θα το εφαρμόσει.
Η αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν άμεση. Κλιμακώνοντας την ρητορική απειλών ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του ψηφίσματος θα επιβάλλει κυρώσεις, «πρωτόγνωρες για τη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση δε που το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα, έχει επιλέξει ήδη 52 στρατηγικούς και πολιτιστικούς στόχους για το επόμενο χτύπημα.
ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα που φέρνει τη Μέση Ανατολή στην κόψη του ξυραφιού συνεδριάζουν το απόγευμα εκτάκτως οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας στο AFP. «Ο γενικός γραμματέας (σ.σ. Γενς Στόλτενμπεργκ) αποφάσισε να οργανώσει αυτή τη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αφού συζήτησε το θέμα με τους συμμάχους», εξήγησε ο ίδιος. Στην ατζέντα θα είναι και η κατάσταση στο Ιράκ, όπου το ΝΑΤΟ έχει σταματήσει προς το παρόν την αποστολή στρατευμάτων μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. εξήγησε ο ίδιος.
Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία καλούν σε αυτοσυγκράτηση
Την ίδια ώρα μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να αποφορτίσουν το κλίμα διά της διπλωματικής οδού. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», αναφέρει κοινό ανακοινωθέν της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Μόλις το περασμένο Σάββατο το Βερολίνο αποφάσισε, παρά το κίνδυνο ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, να παραμένουν στο Ιράκ οι περίπου 120 γερμανοί στρατιώτες-εκπαιδευτές ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ «δεν επιτρέπεται να επιτρέψουμε μια διολίσθηση του Ιράκ στο χάος. Η χώρα δεν πρέπει να περιέλθει στον έλεγχο των εξτρεμιστών».