Δολοφονία Σουλεϊμανί: Πώς ένα ντόμινο αντιποίνων μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη - iefimerida.gr

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Πώς ένα ντόμινο αντιποίνων μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη

Ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί άναψε το φιτίλι της οργής στη Μέση Ανατολή
Ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί άναψε το φιτίλι της οργής στη Μέση Ανατολή / Φωτογραφία: ΑΡ / Nasser Nasser
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς και οι όρκοι εκδίκησης της ηγεσίας του Ιράν φέρνουν τη Μέση Ανατολή στο χείλος μιας σύρραξης, που θα μπορούσε δυνητικά να εξελιχθεί σ’ έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιεί η Daily Mail.

Στο σταυρόνημα του Ιράν, όπως προειδοποίησε ο διάδοχος του Σουλεϊμανί στην ηγεσία της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Καανί, θα μπουν πιθανότατα Αμερικανοί στρατιωτικοί και βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, όπως ίσως και οι Ισραηλινές δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν, δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ και πετρελαϊκές υποδομές στη Σαουδική Αραβία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορεί να εξελιχθεί το ντόμινο αντιποίνων μεταξύ Ιράν-ΗΠΑ

Αν και τα αρχικά πλήγματα αναμένεται να είναι περιορισμένης έκτασης, δεν αποκλείεται σύμφωνα με τα εφιαλτικά σενάρια που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα, να προκαλέσουν ένα ντόμινο αντιποίνων, στο οποίο ίσως παρασυρθούν πέρα από τους συμμάχους του Ιράν και των ΗΠΑ, ακόμη και οι ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, αλλά και εκείνες που έστειλε ο «απρόβλεπτος» Ταγίπ Ερντογάν κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στα βόρεια της χώρας. Η Κίνα διαθέτει πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Ομάν, που μετείχαν πρόσφατα σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με Ρωσία και Ιράν, αυξάνοντας τις πιθανότητες τυχόν εμπλοκής τους, λέει η Daily Mail.

Τα εφιαλτικά σενάρια της Daily Mail για το ντόμινο αντιποίνων Ιράν-ΗΠΑ που μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια σύρραξη.
Τα εφιαλτικά σενάρια της Daily Mail για το ντόμινο αντιποίνων Ιράν-ΗΠΑ που μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια σύρραξη

ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ισραήλ διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τουλάχιστον τρεις από τις προαναφερθείσες χώρες διαθέτουν και υπερσύγχρονους υπερηχητικούς πυραύλους ικανούς να διαπεράσουν κάθε αμυντικό σύστημα. Το Ισραήλ – πιθανός στόχος ιρανικών επιθέσεων – δεν θα διστάσει να απαντήσει, όπως έκανε πρόσφατα όταν επιτέθηκε κατά των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη δυνάμεων της Χεζμπολά στη Συρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν το Ιράν αποφασίσει – όπως έχει απειλήσει στο παρελθόν – να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, δεν αποκλείεται να μπουν στο παιχνίδι μεγάλες δυνάμεις, ακόμη και ευρωπαϊκά κράτη για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

Ποιες χώρες είναι στο επίκεντρο

Ιράν

Η πολεμική μηχανή του Ιράν -14η ισχυρότερη στο κόσμο – με έναν στρατό που αριθμεί 523.000 εν ενεργεία μέλη και 350.000 εφέδρους – διαθέτει 509 αεροσκάφη, 1.634 άρματα μάχης, 2345 θωρακισμένα, 398 πολεμικά σκάφη, drones ΚΑΙ πυραυλική ισχύ, που δίνει στην Τεχεράνη μεγάλο μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Αν και είναι απίθανο να εμπλακεί στις πρώτες μάχες, αν κλιμακωθεί η κατάσταση μπορεί να συρθεί σ’ έναν χερσαίο πόλεμο με τις ΗΠΑ έχοντας σε περίπτωση εισβολής ως πλεονέκτημα τη γεωγραφία της χώρας περικυκλωμένη καθώς είναι από βουνά από τις τρεις πλευρές και από ωκεανό από την τέταρτη με μια μεγάλη έρημο στο κέντρο.

Στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη.
Το Ιράν διαθέτει την 14η ισχυρότερη πολεμική μηχανή στον κόσμο, σύμφωνα με το Globalfirepower.com / Φωτογραφία αρχείου ΑΡ

Το Ιράν μπορεί να αποφασίσει να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα προχωρώντας σε εμπλουτισμό ουρανίου για την κατασκευή όπλων, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις (πλοία, βομβαρδιστικά και πύραυλοι κρουζ) για την καταστροφή των σχετικών εγκαταστάσεων. Δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να καταφύγουν και σε κυβερνοεπιθέσεις – όπως έκαναν στο παρελθόν οι ΗΠΑ επιστρατεύοντας, μεταξύ άλλων το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων – βάζοντας στο σταυρόνημα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, ραντρά και άλλες στρατηγικής σημασίας υποδομές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ιράν μπορεί επίσης να επιστρατεύσει τα αντιαεροπορικά πυραυλικά του συστήματα για να καταρρίψει αμερικανικά drones, όπως έκανε τον περασμένο Ιούνιο, ή να στρέψει τους πυραύλους του κατά πλοίων του ΠΝ των ΗΠΑ, αλλά αυτό πιθανότατα μόνον στην περίπτωση μιας χερσαίας εισβολής.

Ιράκ

Τα αμερικανικά στρατεύματα και οι βάσεις στο Ιράκ αποτελούν στόχο για τις φιλο-ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές, καθώς δεν αποκλείονται επιθέσεις με βόμβες ή ρουκέτες, όπως εκείνη που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο την περασμένη εβδομάδα.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη πολιορκήθηκε προ ημερών από εξαγριωμένο πλήθος Σιιτών.
Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη πολιορκήθηκε προ ημερών από εξαγριωμένο πλήθος Σιιτών / Φωτογραφία: ΑΡ

Ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί νέα πολιορκία η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, που δέχθηκε επίθεση τις τελευταίες ημέρες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συρία

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, που οφείλει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωσή του του στην εξουσία στην υποστήριξη από τον Σουλεϊμανί, αν και δεν αναμένεται να εμπλακεί άμεσα σε μια σύρραξη, μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε επιθέσεις φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών κατά των Αμερικανών στρατευμάτων που παραμένουν στη Συρία.

Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία.
Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία / Φωτογραφία: ΑΡ

Το Ιράν διαθέτει εξάλλου δικές του στρατιωτικές υποδομές και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στη Συρία, που θεωρεί μέγιστη απειλή για την ασφάλειά του το Ισραήλ. Αν εξαπολύσει επιθέσεις, πιθανότατα σε πρώτη φάση κατά των ισραηλινών δυνάμεων στα υψίπεδα του Γκολάν και κλιμακωθεί η σύρραξη, ίσως συρθούν σ’ αυτή άθελά τους οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και εκείνες της Τουρκίας.

Μέσα στο χάος, σημειώνει η Daily Mail, το ISIS θα επιχειρήσει να επωφεληθεί για να ανακαταλάβει εδάφη που έχασε τα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίβανος

Η φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ, που ορκίστηκε εκδίκηση για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, μπορεί να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των αεροσκαφών του.

Μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβαν. ο
Μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Αν οι δυνάμεις του Ιράν που δρουν στη Συρία αποφασίσουν να επιτεθούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, η Χεζμπολάχ μπορεί να σπεύσει στο πλευρό τους. Η Τεχεράνη ασκεί μεγάλη επιρροή και στη Χαμάς και την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σαουδική Αραβία

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκαν το καλοκαίρι επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων απέδωσε το Ριάντ στο Ιράν. Ίσως η Τεχεράνη να επιχειρήσει να τις επαναλάβει ή να προσπαθήσει να εμποδίσει τον διάπλου δεξαμενόπλοιων ή ακόμη και να κλείσει πλήρως τα Στενάρ του Ορμούζ, διακόπτοντας τη διακίνηση του ενός πέμπτου της παγκόσμιας ημερήσιας τροφοδοσίας του πλανήτη σε πετρέλαιο, πράγμα όμως μάλλον απίθανο καθώς θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση των αμερικανικών αεροπλανοφόρων και την πιθανή εμπλοκή άλλων μεγάλων δυνάμεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υεμένη

Το Ιράν διεξάγει πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Υεμένη με τους συμμάχους του, αντάρτες Χούτι απέναντι στις υπό τη Σαουδική Αραβία δυνάμεις.

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα μετά την εξόντωση του Σουλεϊμανί μπορεί να αυξηθούν οι επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και drones.

Κατάρ

Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο Αλ Ουντέιντ του Κατάρ, όπου σταθμεύουν κάπου 10.000 στρατιώτες και δεκάδες μαχητικά και βομβαρδιστικά, ανάμεσά τους και F-22 και B-52.

Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 H στη βάση Αλ Ουντέιντ του Κατάρ.
Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 H στη βάση Αλ Ουντέιντ του Κατάρ / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος με το Ιράν, τότε η βάση αυτή θα βρεθεί στο σταυρόνημα όχι μόνον της Τεχεράνης, αλλά και των συμμάχων της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ