Λεπτομέρειες για το πώς πείστηκε η Τουρκία σε ένα διάλειμμα για καφέ, μετά τις πολύωρες συνομιλίες της Τρίτης, να άρει τις ενστάσεις της αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέκα Χααβίστο.
Οι συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης τραβούσαν επί ώρες, χωρίς αποτέλεσμα, όταν οι αντιπροσωπείες των τριών χωρών αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ.
Κι ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία προσπαθούσαν να κάμψουν την αντίσταση του Ερντογάν, εκείνος επαναλάμβανε την αξίωση της Τουρκίας οι δύο χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά κουρδικών οργανώσεων και ατόμων που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί και τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Φινλανδίας και της Σουηδίας εμφανίζονταν απρόθυμοι.
«Τις πρώτες δύο ώρες δεν υπήρξε καμία κινητικότητα», είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός. «Αλλά μετά έγινε ένα διάλειμμα για καφέ»...
Όταν επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι αντιπροσωπείες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
«Η Σουηδία και η Φινλανδία μπόρεσαν να εξηγήσουν το έργο τους κατά της τρομοκρατίας και πώς αυστηροποίησαν τη σχετική νομοθεσία και θα συνεχίσουν να το κάνουν», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Στη διάρκεια των διαλειμμάτων για καφέ υπάρχει πάντα η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κανείς λίγη δημιουργικότητα και να βρει φρασεολογία που ταιριάζει σε όλους. Και το καταφέραμε», αποκάλυψε ο Χααβίστο.
Η Άντερσον, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας επί τέσσερις ώρες, ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, ενώ ο Στόλτενμπεργκ και ο Ερντογάν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Ο Νιινίστο είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση αυτή του γ.γ. του ΝΑΤΟ και του Τούρκου προέδρου είχε «περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα, την ώρα που οι αντιπροσωπείες συζητούσαν διάφορα σενάρια. Η τελική διατύπωση γράφτηκε στους διαδρόμους», πρόσθεσε ο Νιινίστο.
«Ο κύριος στόχος μας στη Μαδρίτη ήταν να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαρραγεί το ενιαίο μέτωπο. Επηρεάζει τις άμυνές μας, τη μελλοντική μας συνεργασία», είπε ο Χααβίστο. Και πρόσθεσε ότι ηγέτες αρκετών μελών του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, επιμένοντας πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της πολιτικής «ανοικτής πόρτας» για διεύρυνση της Συμμαχίας.
Ο Μπάιντεν κάλεσε το πρωί της Τρίτης τον Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας να αδράξει την ευκαιρία για οριστικοποίηση της συμφωνίας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη, ανέφερε το Bloomberg.
«Ανησυχούμε γι’ αυτό που αποκαλείται γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην υποβολή του αιτήματος ένταξης και την τελική επικύρωσή της», είπε ο Χααβίστο, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία περιπλέκει τα πράγματα: «Έχουμε μπροστά μας μια απρόβλεπτη περίοδο», πρόσθεσε.