Ένα ακόμη «μέτωπο» ανοίγει η Ρωσία, αυτήν τη φορά με την Ιαπωνία, το οποίο έχει να κάνει με την αλιεία στις Κουρίλες Νήσους.
Τυπικά, Ρωσία και Ιαπωνία τυπικά δεν έχουν σταματήσει να βρίσκονται σε πόλεμο από τη δεκαετία του 1940, καθώς η μεταξύ τους διαμάχη για τις Κουρίλες, έχει εμποδίσει τις δύο χώρες να υπογράψουν μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.
Σε αυτό το «σίριαλ» έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη επεισόδιο, που έρχεται να κάνει ακόμη πιο σύνθετη την κατάσταση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη 7 Ιουνίου την αναστολή μιας συμφωνίας με την Ιαπωνία, η οποία επέτρεπε σε ψαράδες από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την αλιεία κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά των νότιων Κουρίλων. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το Τόκιο δεν είχε καταβάλει πληρωμές που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας.
«Στην παρούσα κατάσταση, είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας του 1998 έως ότου η ιαπωνική πλευρά εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Η εδαφική διαμάχη για τους νήσους, γνωστή στη Ρωσία ως Κουρίλες και στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη, χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπόθεση αυτή συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που δεν τους έχει επιτρέψει να «κλείσουν» τυπικά το θέμα της υπογραφής συνθήκης ειρήνης.
Οι Κουρίλες Νήσοι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας τον προηγούμενο Μάρτιο
Υπενθυμίζεται ότι, το BBC είχε αναφέρει στα τέλη Μαρτίου ότι η Ρωσία διεξάγει ασκήσεις στα νησιά που αμφισβητεί η Ιαπωνία, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως απάντηση στην απόφαση του Τόκιο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι Κουρίλες Νήσοι στον Ειρηνικό, είναι τέσσερα νησιά -τα οποία η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρειες Επικράτειες- και αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών, που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια.
Μάλιστα, το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν σκοπεύει να συνεχίσει τον διάλογο για ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία», κάνοντας λόγο για ένα κράτος που «έχει εχθρική θέση και επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας».
Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, είχε νωρίτερα καταδικάσει τη Ρωσία για αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και για διακοπή των κοινών οικονομικών έργων σε σχέση με τα νησιά.