Ρωσική ονομασία πρότεινε να δοθεί στις Κουρίλες Νήσους, που διεκδικεί εξίσου και η Ιαπαωνία, ο διευθυντής ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν.
Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι οι Κουρίλες Νήσοι, που διεκδικούνται από τη Ρωσία και την Ιαπωνία, θα μπορούσαν να αλλάξουν ονομασία και να τους δοθούν ονόματα από ρωσικά πλοία και γεγονότα του ρωσοϊαπωνικού πολέμου των αρχών του 20ου αιώνα.
Η διαφορά για την κυριαρχία των νησιών εμποδίζει το Τόκιο και τη Μόσχα να υπογράψουν μία ειρηνευτική συμφωνία, τερματίζοντας την εμπόλεμη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουρίλων Νήσων που της ανήκει, ενώ η Ιαπωνία ονομάζει τα νησιά Βόρεια Εδάφη της.
Γνωστός για προκλητικά σχόλια αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Ρογκόζιν
Ο Ρογκόζιν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που επέβλεπε τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, έχει προτείνει την αλλαγή του ονόματος ενός από τα νησιά σε Βάριαγκ για να τιμήσει ένα ρωσικό καταδρομικό, η βύθιση του οποίου έγινε η αφορμή για την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας το 1904.
Ο ίδιος είναι γνωστός για τα προκλητικά σχόλια του, με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έχει προτείνει την αλλαγή του ονόματος των νησίδων Χαμπομάι σε αρχιπέλαγος των ηρώων ναυτών της Ρωσίας.
«Όταν τα κράτη προσθέτουν περιοχές στον έλεγχο τους είναι λογικό να τους δίνουν δικά τους ονόματα»
«Πάντα, όταν τα κράτη προσθέτουν περιοχές στον έλεγχο τους, τους δίνουν δικά τους ονόματα (...). Γιατί αυτά τα νησιά δεν έχουν ρωσικά ονόματα;», αναρωτήθηκε ο Ρογκόζιν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Sputnik.
«Αυτό θα ήταν πολύ περισσότερο λογικό από τα ονόματα που έχουν τώρα τα νησιά αυτά και τα οποία καταστρέφουν τη ρωσική γλώσσα,» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ιαπωνία ακολούθησε τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δηλώνουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.
Η Ρωσία αποχώρησε από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ιαπωνία και πάγωσε τα κοινά οικονομικά προγράμματα που σχετίζονται με τις αμφισβητούμενες Κουρίλες Νήσους, εξαιτίας της επιβολής των ιαπωνικών κυρώσεων για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.