Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αγοράζει εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πρόσβατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι το γεγονός ότι η Ρωσία στρέφεται στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι ο στρατός της «συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία εν μέρει λόγω των ελέγχων στις εξαγωγές στρατιωτικών προμηθειών και των κυρώσεων».
Σύμφωνα με τους New York Times αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι η Ρωσία μπορεί να εφοδιαστεί με πρόσθετο εξοπλισμό από τη Βόρεια Κορέα στο μέλλον. Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας παρέλαβαν τον Αύγουστο ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, αλλά ορισμένα από τα Mojajer-6 και Shahed drones είχαν μηχανικά προβλήματα.
Η Βόρεια Κορέα έχει επιδιώξει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία και καταγγέλλοντας την «ηγεμονική πολιτική» της Δύσης, που δικαιολόγησε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Μόσχα για λόγους «αυτοάμυνας». Η Πιονγιάνγκ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποστολή οικοδόμων για την ανοικοδόμηση σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία με τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα να συναντάται πρόσφατα με εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατικών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ», την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί με τη Συρία και τη Ρωσία.
Πούτιν – Κιμ επιδιώκουν «στρατηγική, τακτική» συνεργασία των δύο χωρών
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές στις οποίες αμφότεροι καλούσαν για «συνολική» και «στρατηγική και τακτική» συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας. Σε μία κίνηση στήριξης της Πιονγιάνγκ η Μόσχα καταδίκασε με δηλώσεις της την αναβίωση μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας φέτος, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί πρόβα εισβολής.
Ρωσία και Κίνα, έχουν ζητήσει να χαλαρώσουν οι κυρώσεις του ΟΗΕ, που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της. Οι δύο χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει εγκρίνει συνολικά 11 γύρους κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ από το 2006. Τον Μάιο, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιβληθούν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα λόγω νέων πυραυλικών δοκιμών τη φετινή χρονιά. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Κιμ πιθανότατα εμμένει στην απόφασή του να διατηρήσει τα πυρηνικά του όπλα επειδή μπορεί να πιστεύει ότι η ρωσική επίθεση συνέβη, επειδή η Ουκρανία είχε παραιτηθεί από το πυρηνικό της οπλοστάσιο.