Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν με τον πιο δραματικό τρόπο τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου μοντέλου δημοσιογραφίας, δημοσκοπήσεων και πολιτικής ανάλυσης, που αγνοεί την ψυχρή πραγματικότητα και την αντικαθιστά με προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, τονίζει ο Ρωμανός Γεροδήμος.
Μια σειρά σύντομων, ψύχραιμων άρθρων, ως ένα καρδιογράφημα όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ και των κραδασμών που στέλνουν σε όλο τον πλανήτη παρουσιάζει το iefimerida.gr, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και με το εκλογικό αποτέλεσμα εξαιρετικά αμφίρροπο.
Ο Ρωμανός Γεροδήμος εξηγεί πώς ξεκίνησε και συνεχίζεται η Πτώση και τι θα συνέβαινε αν ο Μπάιντεν κέρδιζε με ξεκάθαρη, μεγάλη νίκη.
«Την περασμένη Τρίτη, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ήμουν σε ένα κλειστό σεμινάριο, μέσω Zoom, με δύο κορυφαίους ρεπόρτερ ενός παγκόσμιου δημοσιογραφικού σάιτ. Και οι δύο ρεπόρτερ ζουν και εργάζονται σε Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής και τους τελευταίους μήνες κάλυπταν τις εκλογές, οπότε έκαναν μια σύντομη παρουσίαση των εκτιμήσεών τους.
Οι περίπου 20 δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ της Ευρώπης που παρακολουθούσαν την παρουσίαση ρωτούσαν συνεχώς, και με διαφορετικούς τρόπους, τις ίδιες ερωτήσεις: Τι συζητούν οι απλοί άνθρωποι στα μπαρ, στα εστιατόρια και στα κουρεία; Ποια από τα θέματα της επικαιρότητας τους απασχολούν; Ποια είναι η πραγματικότητα στο τοπικό πεδίο (on the ground);
Και οι δύο ρεπόρτερ απέφυγαν συστηματικά και επιμελώς τις ερωτήσεις αυτές, δίνοντας συνεχώς απαντήσεις φιλτραρισμένες μέσα από τα ΜΜΕ και το Twitter. Όταν οι ερωτήσεις μας έγιναν πιο ευθείες, πιο πιεστικές, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι, λόγω της πανδημίας, εδώ και πολύ καιρό δεν είχαν ξεμυτίσει από τη γειτονιά τους.
Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν με τον πιο δραματικό τρόπο τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου μοντέλου δημοσιογραφίας, δημοσκοπήσεων και πολιτικής ανάλυσης, επικοινωνίας και στρατηγικής που, παγιδευμένο μέσα στις φούσκες φίλτρων του διαδικτύου, αγνοεί την ψυχρή πραγματικότητα και την αντικαθιστά με προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.
H Aμερική είναι πιο φανατικά διχασμένη από ποτέ
Ακόμη κι αν κερδίσει ο Μπάιντεν, η νίκη αυτή θα είναι οριακή και εν μέσω πολιτικού, μιντιακού και δικαστικού χάους. Οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς (ξανά), ο Τραμπ κέρδισε άνετα πολλές Πολιτείες στις οποίες ο Μπάιντεν είχε προβάδισμα, οι Ρεπουμπλικανοί μάλλον κρατούν τον έλεγχο της Γερουσίας, η Αμερική είναι πιο φανατικά διχασμένη από ποτέ, το πολιτικό και μιντιακό της σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η στρατηγική θέση και ήπια ισχύς της χώρας στον κόσμο κλονισμένη.
Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία δεν είναι αυτές του 2020, αλλά εκείνες του 2016. Η ζημιά έχει γίνει ήδη∙ η Πτώση έχει ξεκινήσει. Ωστόσο, υπό κάποιες συνθήκες –εάν, δηλαδή, ο Μπάιντεν πετύχαινε μια μεγάλη, καθαρή, αδιαμφισβήτητη νίκη σε όλη τη χώρα– οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να είναι η απαρχή της κάθαρσης, της αποκατάστασης της δημοκρατίας, και της επούλωσης των πληγών στο εσωτερικό, αλλά και στο διεθνές σύστημα. Αυτό δεν έγινε. Η Νέα Παγκόσμια Αταξία είναι εδώ».
Ο Ρωμανός Γεροδήμος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Το βιβλίο του «Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.