Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μαζί με τις ΗΠΑ σχέδια αναδιάρθρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος ευρωπαϊκής χώρας.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στον τομέα της υγείας δήλωσε ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία συζητούν σε τεχνικό επίπεδο με τις ΗΠΑ για πιθανές μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΥ.
Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ΠΟΥ, κάτι που παραπέμπει στους ισχυρισμούς ότι η αρχική αντίδραση του Οργανισμού στην κρίση του νέου κορωνοϊού ήταν ευνοϊκή προς την Κίνα.
Μελετάμε τρόπους να διαχωριστεί ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων του ΠΟΥ από την επιρροή οποιασδήποτε χώρας», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης του ΠΟΥ ώστε να υπάρχει πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός λειτουργεί με προϋπολογισμό δύο ετών, πράγμα που «μπορεί να βλάψει την ανεξαρτησία του» αν χρειάζεται να συγκεντρώσει πόρους από χώρες-δωρητές εν μέσω κρίσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι συνδέεται πολύ στενά με την Κίνα και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν και θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση.
Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατά καιρούς ζητήσει την αναμόρφωση του ΠΟΥ, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν υπερασπιστεί τον Οργανισμό απέναντι στις δριμύτερες κριτικές της Ουάσινγκτον.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν μεταρρύθμιση
Ωστόσο τα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας υποδεικνύουν ότι η Ευρώπη επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στον ΠΟΥ. Οι υπουργοί της Γερμανίας και της Γαλλίας φέρονται να είπαν ότι «απαιτείται μια αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του ΠΟΥ» και ότι «η Ε.Ε θα πρέπει να αναλάβει έναν σημαντικότερο ρόλο παγκοσμίως».
Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι ο ΠΟΥ θα βρίσκεται στην ατζέντα της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε, και το Παρίσι θα συνεργαστεί με το Βερολίνο.
Κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, όταν ερωτήθηκε από το Reuters αν το Βερολίνο θα πιέσει τώρα για άμεσες αλλαγές αντί να περιμένει να περάσει η κρίση, δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις διεθνών οργανισμών απαιτούν συνήθως χρόνια, όχι μήνες».
Ο ΠΟΥ δέχτηκε κριτική για τους δημόσιους επαίνους σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας να καταπολεμήσει την ασθένεια στην αρχή της κρίσης, ακόμη και όταν έρχονταν στο φως στοιχεία που έδειχναν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αποκρύψει πληροφορίες.
Η Ε.Ε και κυβερνήσεις των κρατών-μελών τους κάλυψαν περίπου το 11% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ για την περίοδο 2018-19, οι ΗΠΑ πάνω από το 15% και η Κίνα μόλις το 0,2%.