Αν κάποιος βγει περισσότερο χαμένος από μια νίκη του Τζο Μπάιντεν στην κρίσιμη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δεν είναι άλλος από τον Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Reuters.
Κι ο λόγος, όπως υπογραμμίζει στην ανάλυσή του το πρακτορείο, καθώς και άλλα διεθνή ΜΜΕ, είναι ότι ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της χώρας του, αν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου, έναντι των στρατιωτικών επεμβάσεων του Ερντογάν σε διάφορα μέτωπα στο εξωτερικό, αλλά και εξαιτίας της στενής συνεργασίας του με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ειδικά η κλυδωνιζόμενη τουρκική λίρα θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, όπως εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές, αν μια κυβέρνηση Μπάιντεν πατήσει το κουμπί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά από τη Ρωσία των S-400. Η δοκιμή τους την περασμένη εβδομάδα ανοικτά των ακτών της Σινώπης προκάλεσαν μια οργισμένη απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρμεντ και το Πεντάγωνο, ενώ γερουσιαστές κι από τα δύο κόμματα επανέλαβαν το αίτημά τους για κυρώσεις, που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν, ωστόσο, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες τέτοιων κυρώσεων απειλώντας με αντί-μετρα την Ουάσιγκτον.
Οι αμερικανικές απειλές - πέραν της αναστολής της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 – αποδείχθηκαν μέχρι τώρα κενές περιεχομένου, καθώς ο Τραμπ, που έχει στενή σχέση με τον Ερντογάν κι ευελπιστεί σε διευθέτηση μέσω του διαλόγου του ζητήματος, αντιστέκεται στις πιέσεις του Κογκρέσου. Ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τη σχέση του με τον Τραμπ για να κάνει επίδειξη ισχύος στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης, στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τελευταία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν επικρατήσει ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.
Άλλωστε ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει δώσει δείγμα γραφής με δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τάχθηκε υπέρ μιας νέας προσέγγισης των ΗΠΑ έναντι στον «αυταρχικό» πρόεδρο Ερντογάν, πυροδοτώντας την οργή της Άγκυρας.
Οι κίνδυνοι για την τουρκική λίρα
Η καταβαράθρωση κατά 24% φέτος της τουρκικής λίρας αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, εν μέρει τον κίνδυνο, που ακούει στο όνομα Μπάιντεν και μια ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι μετά τις εκλογές, που η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν και πώς θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία του Ερντογάν. Όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Ρότζερ Κέλι, «μια νίκη του Μπάινταν θα αύξανε σίγουρα τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων και φυσικά θα επιστρέψει το άγχος σε μια ήδη ασταθή χρηματοπιστωτική αγορά, που έχει πληγεί από την πανδημία».
Και μπορεί η πτώση της τουρκικής λίρας να αποδίδεται ως επί το πλείστον στα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τον κίνδυνο ισοζυγίου πληρωμών, που βλέπει η Μοοdy’s, αλλά δεν μπορεί να παραγνωριστεί κι η παράμετρος των αμερικανικών εκλογών, αφού η τελευταία ρευστοποίηση της λίρας ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν σταθεροποιήθηκε το διψήφιο προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.
Παρά την αισιοδοξία κάποιων επενδυτών που βλέπουν τώρα μια ευκαιρία να επενδύσουν στην Τουρκία, από τη στιγμή που κεντρική της τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, ο κίνδυνος των κυρώσεων για τους S-400 καραδοκεί.
Μια νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον στις σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν
Η Άγκυρα ευελπιστεί, βέβαια, ότι θα καταφέρει να βρει κοινό έδαφος με οποιονδήποτε ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά, όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, θα επιμείνει στο αίτημά της να σταματήσει η Ουάσιγκτον την υποστήριξη των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία και να εκδώσει στην Τουρκία τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ενορχηστρωτή κατά τον Τούρκο πρόεδρο της απόπειρας ανατροπής του το καλοκαίρι του 2016. Ο γαμπρός του Ερντογάν και ΥΠ ΟΙΚ της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ επιχείρησε να υποβαθμίσει την πτώση της τουρκικής λίρας εκφράζοντας την προσδοκία ότι η οικονομία της χώρας του θα αποφύγει φέτος τη συρρίκνωση.
Αλλά καραδοκεί ο κίνδυνος των κυρώσεων -βάσει του νόμου CAATSA για την τιμωρία χωρών που συνεργάζονται με τη Ρωσία-, που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Αν περάσει το νομοσχέδιο από τη Γερουσία και φθάσει στο Οβάλ Γραφείο ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν – ή ο Τραμπ αν επανεκλεγεί – θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επιβληθούν του χρόνου ήπιες ή σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία.