Φως στις ενέργειες του κυκλώματος που δρούσε στο πλαίσιο του Qatargate και στην εμπλοκή της Εύας Καϊλή ρίχνουν απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις βελγικές αρχές, έγγραφα των οποίων περιήλθαν σε γνώση της Deutsche Welle.
Όπως υποστήριξε ο Παντσέρι στις καταθέσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τους Βέλγους εισαγγελείς για να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή, το Κατάρ άρχισε να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στους θεσμούς της ΕΕ στα τέλη του 2017 και, μετά από συναντήσεις του στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας της χώρας του Κόλπου, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, το Κατάρ συμφώνησε να δίνει στον ίδιο και στον σύντροφο της Καϊλή από 1 εκατομμύριο ευρώ ανά έτος, τη διετία 2018-2019.
Όταν δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 2019, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» για να συνεχίσει τη δράση του υπέρ του Κατάρ, και από το κείμενο των καταθέσεών του προκύπτει ότι περίπου εκείνη την περίοδο άρχισε και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή. Ο Παντσέρι υποστήριξε πωςη Καϊλή έλαβε το ποσό των 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μολονότι δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεταφορά των χρημάτων, όπως σημειώνει η DW, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε πως μεγάλος μέρος του ποσού από το Κατάρ έφθασε στα χέρια τους μέσω ενός «Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο». Ο Παντσέρι υποστήριξε, ακόμη, ότι και ένας άλλος συμπατριώτης του ευρωβουλευτής έλαβε μετρητά και ότι συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς.
Παντσέρι: Το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε με το Μαρόκο
Από τις καταθέσεις του προκύπτει ότι το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε με το Μαρόκο κι όχι το Κατάρ. Ο Παντσέρι είπε πως η σχέση του με τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ξεκίνησε το 2012 κι ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης τού έδωσε 50.000 ευρώ το 2014 για μια προεκλογική συγκέντρωσή του στο Μιλάνο. Ο Ατμούν, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, πλήρωσε για τα πολυτελή ταξίδια της Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι και δύο άλλων ευρωβουλευτών, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο και της Βελγίδας Μαρίας Αρενά στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με τον Παντσέρι, το Μαρόκο άρχισε να στέλνει σάκους με μετρητά από το 2019, όταν ο ίδιος και ο σύντροφος της Καϊλή δέχθηκαν να λαμβάνουν 50.000 ευρώ τον χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν στους κύκλους όπου χαράσσεται η πολιτική της ΕΕ στις Βρυξέλλες μια ευνοϊκή εικόνα για τη βορειοαφρικανική χώρα.
Ανάλογη συμφωνία, κατά τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, συνήφθη περίπου την ίδια χρονική περίοδο με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μαυριτανίας. Ο Παντσέρι είπε ότι όλο αυτό διήρκεσε μόνον το 2019 κι ότι ο ίδιος και ο Τζόρτζι έλαβαν δύο πληρωμές των 50.000 ευρώ εκάστη. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, λέει η DW, έχει αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ η Μαυριτανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Παντσέρι: «Δεν ήμουν εγώ το μεγάλο αφεντικό»
Στη διάρκεια των έξι ωρών που κράτησαν οι καταθέσεις ο Παντσέρι επιχείρησε κάποια στιγμή να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του, υποστηρίζοντας ενώπιον των Βέλγων εισαγγελέων ότι δεν ήταν αυτός «το μεγάλο αφεντικό».
Και «κάρφωσε» τον σύντροφο της Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του, Τζόρτζι -με τον οποίο μοιράστηκε κάποια περίοδο το ίδιο κελί στις βελγικές φυλακές- ως «μαέστρο» που μοίραζε φακέλους και σάκους με μετρητά στους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και στον ίδιο.
Ο Παντσέρι είπε, ωστόσο, ότι ο ίδιος προσωπικά «προσέγγισε» τον συλληφθέντα Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα με ένα αρχικό ποσό 20.000 ευρώ κι ότι ο Ταραμπέλα έλαβε συνολικά 140.000 ευρώ. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είπε, ακόμη, ότι το 2021 θέλησε να αλλάξει το σύστημα, καθώς «είχε ήδη συγκεντρώσει τόσο πολλά μετρητά, που δεν γνώριζε τι να τα κάνει». Πηγές από το περιβάλλον του είπαν στην DW ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση του Παντσέρι «επιδεινώνονται σημαντικά» όσο παραμένει στη φυλακή.