Qatargate: Τι αποκαλύπτουν τα δικαστικά έγγραφα για τις παρεμβάσεις Παντσέρι-Τζόρτζι και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ - iefimerida.gr

Qatargate: Τι αποκαλύπτουν τα δικαστικά έγγραφα για τις παρεμβάσεις Παντσέρι-Τζόρτζι και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ

O Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι
O Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κι άλλοι «ευρωπαϊκοί θεσμοί» πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρονται να δέχθηκαν παρεμβάσεις από το Μαρόκο και το Κατάρ μέσω ενός δικτύου ατόμων με επιρροή σε κομβικά πόστα, με τους Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή να αποτελούν μόνον κάποια απ’ αυτά.

Κι από τα έγγραφα της έρευνας για το Qatargate που συγκλόνισαν την Ευρωβουλή προκύπτει ξεκάθαρα ότι το έργο των ανακριτών δεν έχει τελειώσει και μπορεί να έχει εκρηκτικές εξελίξεις, αναφέρει η Corriere della Sera.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλίκα των Παντσέρι, Τζόρτζι & Σία

Από την ανάγνωση των ενταλμάτων σύλληψης προκύπτουν αποχρώσεις που καθορίζουν καλύτερα το περίγραμμα της έρευνας.

Ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλαιζ εξηγεί στην αρχή ότι η έρευνα, που ξεκίνησε από επιχείρηση των βελγικών μυστικών υπηρεσιών Vsse και «άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας», αφορά σε «ενέργειες παρέμβασης στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από το Μαρόκο και το Κατάρ «μέσω της διαφθοράς ανθρώπων που ανέλαβαν δράση στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου» γενικά, αλλά αυτή τη στιγμή ο στόχος των Βέλγων δικαστών παραμένει κυρίως αυτό που συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου «η πολιτική της ομάδας «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»» (S&D ) φέρεται να επηρεάστηκε εκ μέρους του Μαρόκου και/ή του Κατάρ από μια ομάδα τριών Ιταλών»: των Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Αντρέα Κοτσολίνο και Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο ρόλος του Μαρόκου

Το Μαρόκο ήταν το πρώτο που στράφηκε στην κλίκα για να προωθήσει τα πολλαπλά του συμφέροντα με τον Μοχάμεντ Μπελχαράτσε, έναν αξιωματικό της μυστικής υπηρεσίας του Ραμπάτ, Dged, να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις. Ο Μπελχαράτσε ενήργησε μέσω του Μαροκινού πφρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, που «συνεργαζόταν στενά με τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες» και συναντήθηκε πολλάκις με τους Παντσέρι - η δίκη του οποίου έχει αναβληθεί για τις 17 Ιανουρίου- και Κοτσολίνο στις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία. Οι τρεις Ιταλοί υπολόγιζαν «στη συνεργασία μιας ομάδας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ορίζονται ως «φίλοι». Είναι όλοι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωσοσιαλιστών (S&D) και ως πιο κοντινοί αναφέρονται η Εύα Καϊλή, Μαρία Αρένα, Αλεσάντρα Μορέτι, Μαρία Μπράντο Μπονιφέι. Εκτός από την Καϊλή, οι υπόλοιποι δεν εμπλέκονται στην έρευνα, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτσολίνο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, «τις περισσότερες φορές έπαιρναν εντολές από τον Ατμούν Αμπντεραχίμ», αλλά «φέρονται να ήταν επίσης σε άμεση επαφή με τον Μανσούρι Γιασίν, τον γενικό διευθυντή του Dged», τον οποίο ο Κοτσολίνο «φέρεται να συνάντησε προσωπικά (…) στο Μαρόκο το 2019». Στα εντάλματα σύλληψης αναφέρονται οι θέσεις σε πτήσεις αλέ-ρετούρ που κράτησε το φθινόπωρο του 2019 η Dged για τον Κοτσολίνο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής όντως επιβιβάστηκε στα αεροπλάνα, παρόμοια με τις πτήσεις που πληρώθηκαν για τον Παντσέρι. Σύμφωνα με τον Βέλγο δικαστή Κλαιζ, ως εκ τούτου, υπάρχει ισχυρή υποψία ότι οι Κοτσολίνο και Παντσέρι «συνήψαν συμφωνία το 2019 με τη Dged μέσω του ενδιάμεσου Ατμούν για να ασκήσουν παρέμβαση υπέρ του Μαρόκου στο Κοινοβούλιο έναντι χρημάτων».

Η περίπτωση του Κατάρ

Οι δραστηριότητες της κλίκας υπέρ του Κατάρ, από την άλλη πλευρά, φέρονται να γίνονταν υπό τις εντολές του υπουργού Εργασίας Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρι, με τη συνδρομή ενός βοηθού, του Μπεταχάρ Μπουντζελάλ, γνωστού ως «ο Αλγερινός». Στην περίπτωση του Κατάρ, τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτίωση της «εικόνας του όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις και καταχρήσεις στα εργοτάξια των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022».

Η ομάδα υπέρ του Κατάρ αποτελείτο από τους Παντσέρι και Τζόρτζι, που μοιράζονταν εξ ημισείας τα χρήματα. Στη διάρκεια των εφόδων των βελγικών Αρχών στις 9 Δεκεμβρίου κατασχέθηκαν περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Παντέρι και σε εκείνο των Τζόρτζι - Καϊλή. Οι βελγικές υπηρεσίες Πληροφοριών Vsse παρακολουθούσαν τους δύο άνδρες επί μήνες, ανακαλύπτοντας ότι ο Παντσέρι χρησιμοποίησε τα χρήματα για να υποστηρίξει «ένα βιοτικό επίπεδο που υπερέβαινε τα νόμιμα εισοδήματά του» και «για να πληρώσει τα μέλη του δικτύου», ενώ ο Τζόρτζι επρόκειτο να «αποκτήσει ακίνητη περιουσία». Τα χρήματα από το Μαρόκο φέρονται να τα έπαιρναν μέσω του Ατμούν, ενώ από το Κατάρ υπάρχουν υποψίες ότι περνούσαν μέσω λογαριασμών του Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, αλλά κι ότι δόθηκαν κάποια στον Παντσέρι στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη χώρα του Κόλπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ