Spiegel για Qatargate: Τζόρτζι, Παντσέρι και ίσως Καϊλή δωροδοκούνταν από το Μαρόκο πριν την εμπλοκή Κατάρ - iefimerida.gr

Spiegel για Qatargate: Τζόρτζι, Παντσέρι και ίσως Καϊλή δωροδοκούνταν από το Μαρόκο πριν την εμπλοκή Κατάρ

Ατμούν, Τζόρτζι και Παντσέρι τις εποχές προ Qatargate
Ατμούν, Τζόρτζι και Παντσέρι τις εποχές προ Qatargate / Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσο το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο ξετυλίγεται τόσο νέες πληροφορίες προκύπτουν για τους πρωταγωνιστές του Qatargate και δείχνουν ότι το Μαρόκο προφανώς παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστευόταν.

Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρεται εκτενώς στις στενές σχέσεις του Αμπντεραχίμ Ατμούν (νυν πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία) με τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον άνθρωπο που τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ως τον «εγκέφαλο» του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σχέσεις των δύο χρονολογούνται αρκετά πίσω, με ένα τρίτο άτομο, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι -σύντροφο της Εύας Καϊλή- να μπαίνει στο «κάδρο» ως βοηθός του Παντσέρι, την εποχή που o τελευταίος ήταν ευρωβουλευτής.

Σήμερα, οι τρεις τους θεωρούνται τα κεντρικά πρόσωπα στο μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ξεκίνησε ως «Qatargate» και είναι πιθανό να εξελιχθεί σε «Moroccogate».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, εμπιστευτικά έγγραφα τεκμηριώνουν την υποψία ότι το Μαρόκο μπορεί να ασκούσε νόμιμη και παράνομη επιρροή στις Βρυξέλλες ακόμη πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Κατάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Qatargate: Δωροδοκία προσώπων σε καίριες θέσεις

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι.

Σύμφωνα με αυτό, ορισμένοι από τους βασικούς ύποπτους στην υπόθεση του Qatargate -συμπεριλαμβανομένης της καθαιρεθείσας πλέον αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, του συντρόφου της Τζόρτζι και του Παντσέρι- είχαν εμπλακεί σε αμφίβολες συναλλαγές με το Μαρόκο πριν δεχτούν -σύμφωνα με τις κατηγορίες- χρήματα από το Κατάρ.

Ατμούν, Τζόρτζι και Παντσέρι / Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun
Ατμούν, Τζόρτζι και Παντσέρι / Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι έρευνες της βελγικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (VSSE) και αρκετών μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών της ΕΕ αποκάλυψαν «ένα δίκτυο που εργάζεται για το Μαρόκο, αλλά και για το Κατάρ», το οποίο προσπάθησε να επηρεάσει το έργο των ευρωπαϊκών θεσμών «δωροδοκώντας» ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, κυρίως στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά όχι μόνον εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγείται περαιτέρω στα έγγραφα, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου (DGED) φέρεται να στρατολόγησαν μια ομάδα, αποτελούμενη από τους Ιταλούς Παντσέρι, Τζόρτζι και τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, το 2019, για να ασκούν επιρροή στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα S&D, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ισχυροί άνδρες του Μαρόκου που «έκαναν κουμάντο» μέσω των Ιταλών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με την VSSE, Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτσολίνο λάμβαναν τις κατευθύνσεις από τον Ατμούν, αλλά φέρεται να είχαν άμεση επαφή με έναν πολύ πιο ισχυρό άνδρα, τον Μοχάμεντ Γιασίν Μανσούρι, γενικό διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας του Μαρόκου.

Ατμούν, Τζόρτζι και Παντσέρι / Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun
Ατμούν, Τζόρτζι και Παντσέρι / Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun

Ο Ατμούν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Βαρσοβία ως πρεσβευτής, φέρει πίσω του μια λαμπρή καριέρα. Διατηρούσε στενές σχέσεις με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γαλλία. Το 2011, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τού απένειμε τη διάκριση του «Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής», που αποδόθηκε πρώτη φορά σε Μαροκινό πολιτικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2019 ο Ατμούν μετακόμισε στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με τη βελγική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, συνέχισε να συναντά την τριάδα των Ιταλών (Παντσέρι, Τζόρτζι, Κοτσολίνο) στην πολωνική πρωτεύουσα -σχεδόν σε κάθε ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Εκεί συναντούσε επίσης και άλλα μέλη του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και τώρα βρίσκεται ξανά υπό κράτηση.

Τα συμφέροντα του Μαρόκου και η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις 14 Δεκεμβρίου ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, επιβεβαίωσε ότι, εκτός του κράτους του Κόλπου, στις εγκληματικές πρακτικές εμπλέκεται και μια άλλη χώρα. Αυτή η χώρα αναφέρεται εδώ και χρόνια σε σχέση με την άσκηση επιρροής στις Βρυξέλλες και οι υπηρεσίες πληροφοριών της παίζουν «ενεργό ρόλο», είπε ο υπουργός, δίνοντας παραδείγματα: Πρόκειται για τα αλιευτικά δικαιώματα, είπε ο υπουργός, καθιστώντας σαφές σε πολλούς ποια χώρα εννοούσε, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει το Μαρόκο.

Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun
Φωτογραφία: Facebook / Abderrahim Atmoun

Εκτός από τα αλιευτικά δικαιώματα, το Μαρόκο έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον να πάρει την ΕΕ με το μέρος του στη σύγκρουση για τη Δυτική Σαχάρα. Το Μαρόκο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Σαχάρας εδώ και δεκαετίες και αρνείται την ανεξαρτησία των Σαχράουι που ζουν εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Βαν Κουίκενμποργκ, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο καταδίκασαν σκληρά το Κατάρ για την επιρροή του -αλλά όχι το Μαρόκο.

Η αριστερή παράταξη του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τουλάχιστον μία τροπολογία για μια «προσεκτική αναφορά στο Μαρόκο», σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εκφραστεί «βαθιά ανησυχία» για τις κατηγορίες κατά του Μαρόκου. Αλλά ακόμη και αυτή η μέτρια διατύπωση απορρίφθηκε.

Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετώπισε το Μαρόκο με αξιοσημείωτη επιείκεια. Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει τους γείτονές της στον Νότο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ