Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Αθήνας για τη Navtex του Oruc Reis - iefimerida.gr

Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Αθήνας για τη Navtex του Oruc Reis

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα, η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για ισχυρισμούς της Ελλάδας που δεν συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο, σχετικά με το Oruc Reis.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ οι αντιρρήσεις που προβάλλονται για τη νέα NAVTEX είναι αβάσιμες και ασυμβίβαστες με το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου, και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Το πλοίο μας Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι απαράδεκτο να αντιτίθεται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στον χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το Διεθνές Δίκαιο, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινή διάλογο μαζί μας, και συγκεκριμένα σε διερευνητικές συνομιλίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ